Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

La perspectiva romànica en els estudis filològics: Llengües romàniques: Joaquim Martí

1.- Digues a quina temàtica  dediques més atenció. 
Actualment a la història del lèxic.

2.- Tens present en els teus estudis el concepte de romanitat ’conjunt de les terres i les persones  que en el passat formaven part de l’Imperi Romà i en especial les que pertanyen a països on es parlen llengües derivades del llatí’ i romanística ‘ciència que estudia les llengües romàniques i les seues literatures; filologia romànica comparatísticament’? 
Sí.

3.- Quina metodologia uses per a estudiar qualsevol fenomen lingüístic, literari i cultural? 
Habitualment use el mètode filològic i comparatiu.

4.- Ara que l’estudi de les llengües  particulars ha guanyat terreny a l'estudi conjunt de totes,

com valores l’existència d’una matèria amb una visió comuna en els plans d’estudis de Filologia?

Em sembla bé.

5.- Quin consell donaries als jóvens filòlegs de qualsevol llengua romànica per a la seua formació? Quin llibre, autor o article bàsic recomanaria per a la seua formació?
Crec que per començar haurien de conéixer els manuals sobre Filologia Romànica.

6.- Quin futur veu per a la Filologia Romànica? Com es podrien interrelacionar la tasca dels departaments de Filologies concretes (Espanyol, Francés, Italià, Català-Valencià, Gallego-Portugués, Occità, Romanés) de les universitats per a aprofitar les fortaleses de la Romanística històrica i actual?
Caldria potenciar la Filologia Romànica.

Convindria que hi hagués una assignatura dedicada a la Filologia Romànica en els diferents graus filològics, almenys en els dedicats a les llengües romàniques.

7.- Deuria potenciar-se la intercomprensió entre les diverses llengües romàniques o potenciar-ne una o més d’una? 
Crec que convindria potenciar la intercomprensió entre les llengües romàniques, i per a determinats usos, com els “abstracts” dels treballs científics, que habitualment es fan en anglés, possiblement convindria potenciar una determinada llengua romànica per tal que tingueren una major presència en aquest àmbit, al mateix nivell que l’anglés. 

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.