Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
 

Gestió de dades d'investigació

Guia amb informació rellevant i enllaços útils per a la gestió i tractament de les dades d'investigació.

Organització: estructura, fitxers, versions

L'organització de les dades per a la seua posterior recuperació és molt important, sobretot si es treballa en col·laboració.

Es aconsellable definir previament una estrutura de fitxers  clara i amb noms identificatius que permetan reconéixer-los fàcilment, sense caràcters especials, espais o accents. 

És recomanable utilitzar formats estandar i oberts per a què puguen ser accessibles i reutilitzables. Per exemple, es recomanen per:

  • Bases de dades: XML, CSV

  • Text: TXT, ODT, RTF, XML

  • Estadístiques: ASCII, DTA, POR, SAS, SAV

  • Dades tabulades: CSV, TSV

  • Geospacials: SHP, DBF, GeoTIFF, NetCDF

  • Vídeo: OGG, MP4

  • So: FLAC, WAV, AIFF, MP3

  • Imatges: TIFF, BMP

Podeu consultar la informació del UK Data Service per a una relació més exhaustiva de formats recomanats i formats acceptables. 

Pel que fa a les versions, poden diferenciar-se amb un nombre al final del nom del fitxer (p. ex.: 01, 02, 03…). A més, existeixen eines  que faciliten el control de versions i que permeten que diferents persones treballen a l’hora en el document, detecten els canvis produïts o mantenen versions estables:

Exemple d'identificació de fitxer

02_EnquestesGrau2022_V1_20220115_GAR

02 - Paquet de treball

EnquestesGrau2022 - Dades de l'activitat, experiment, etc.

V1-Versió

222015 - Data

GAR - Autor/Autora

 

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.