|
Les dades d'investigació s'han de poder compartir i reutilitzar de manera legal en noves investigacions, per això, cal que complisquen uns criteris per a facilitar que altres investigadors hi puguen tindre accés.
Són els criteris FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), que fan referència a com han de tractar-se les dades d'investigació perquè siguen localitzables, accessibles, interoperables i reutilitzables.
|
|
|
|
Font: GoFAIR. FAIR principles. [en línia] https://www.go-fair.org/fair-principles/ [consultada: 5-9-2022]
Cal tenir en compte que no totes les dades d'investigació en obert són dades FAIR. Per comprovar si les dades d'investigació compleixen amb els principis FAIR, exigits per les agències de finançament, es poden fer servir diferents eines:
FAIR data assessement tool (Australian Research Data Commons). Formulari en línia que mostra el percentatge de compliment dels principis FAIR en funció de les característiques del conjunt de dades.
FAIR-Aware (Data Archiving and Networked Service). L'eina consta d'un total de 10 preguntes amb bastant informació addicional i consells que permeten comprendre els principis FAIR. Una vegada complimentades les preguntes proporciona un informe en què es detalla el grau de compliment dels principis i la intenció de millorar en la seua aplicació.
F-UJI. Eina que avalua el grau de compliment dels principis fer d'un conjunt de dades. Sols d'ha d'introduir un identificador persistent (DOI) o url perquè s'avalue el daset. El resultat és un informe que mostra el nivell de compliment dels principis (avançat, moderat, incomplet) i identifica accions per a millorar-lo.