Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Guia d' indicadors

B.1. Mètriques sobre l'impacte científic del medi

Aquests indicadors bibliomètrics quantitatius avaluen l'impacte d'una revista o editorial dins de la comunitat científica. Aquestes mètriques abasten una varietat d'indicadors que busquen determinar la rellevància i la influència del mitjà en el seu àmbit disciplinari, així com comparar el seu rendiment amb el d'altres publicacions similars. Tot i la seva utilitat, aquestes mètriques també tenen limitacions i poden presentar biaixos, per la qual cosa s'han d'utilitzar amb precaució i en combinació amb altres indicadors qualitatius i contextuals per obtenir una avaluació més completa i precisa del valor i l'impacte d'una revista o editorial dins de la comunitat científica.En línia amb les recomanacions de COARA (Coalition for Advancing Research Assessment) i DORA (Declaration on Research Assessment), hi ha un moviment creixent per deixar enrere aquests índexs tradicionals en favor d'una avaluació més holística i menys dependent de mètriques quantitatives, promovent una visió més equilibrada i realista de la influència i la rellevància d'una publicació científica.

B.1.1 Mètriques sobre l'impacte científic del medi

FONT: Dialnet Métricas


QUÈ ÉS? El IDR (Índice Dialnet de Revistas) és un rànquing de revistes per àmbits temàtics que permet saber quin és l'impacte d'una revista científica, la seua evolució i la seua posició respecte a la resta de revistes de la mateixa especialitat.
El seu càlcul es basa en les referències de les revistes font (selecció de revistes més significatives de Ciències Socials, Ciències Jurídiques i Humanitats), amb una finestra de citació de 5 anys per a la determinació del Factor d'Impacte de cada revista.


COM S'INTERPRETA: evidència d'impacte científic del medi.


COM ES LOCALITZA:


EXEMPLE DE NARRATIVA: la revista Revesco: revista de estudios cooperativos, presenta un Índice de Dialnet de Revistas (IDR) destacat, concretament un 1.02 per a l'any 2022. La seua inclusió com a revista font d'aquest indicador i la seua puntuació en l'IDR indica un fort nivell de difusió, qualitat i acceptació entre els usuaris de Dialnet. Amb un total de 182 cites, ocupa la posició 13 de 161 revistes per a la categoria d'Economia, categoria a la que pertany. A més a més, aquestes dades la sitúen en el quartil 1 de la categoria esmentada, posicionant-se com una de les revistes més destacades en l'àmbit dels estudis sobre cooperativisme i economia social. Aquestes dades reflecteixen no només la qualitat i la rellevància dels articles publicats, sinó també l'interès creixent de la comunitat acadèmica en aquesta àrea d'estudi.

FONT: SCImago Journal & Country Rank 


QUÈ ÉS?: SCImago Journal & Country Rank és un portal d'avaluació de revistes i països basat en la informació continguda en la base de dades Scopus (Elsevier). Tant el rànquing de revistes com l'índex d'impacte que ofereix aquesta plataforma s'utilitzen per a avaluar i analitzar les publicacions científiques de cara a les acreditacions, avaluació de l'activitat investigadora, etc.


COM S'INTERPRETA: evidència d'impacte científic del medi


COM ES LOCALITZA: 


EXEMPLE DE NARRATIVA: la revista Anales de Pediatría presenta un SJR de 0,289 a la darrera edició del Scimago Journal Ranking (2023).  Amb aquest indici ocupa el lloc 197 de 334 revistes a la categoria Pediatrics, Perinatology and Child Health, la qual cosa la situa al tercer quartil. La revista és la segona de cinc revistes espanyoles presentes a la categoria i presenta un index H de 37, el que parla de la rellevancia de la publicació dins el camp de la Pediatría tant a nivel nacional com internacional.

FONT: Journal Citation Reports (JCR) 


QUÈ ÉS?: Journal Citation Reports (JCR) és una base de dades multidisciplinar que ofereix una gran quantitat d'aplicacions bibliomètriques per als professionals de la informació. 

Dins d'aquesta base de dades bibliomètrica trobem el JIF (Journal Impact Factor), l'índex bibliomètric més utilitzat. Serveix per a comparar revistes i avaluar la importància relativa d'una revista concreta dins d'un mateix camp científic.


COM S'INTERPRETA: evidència d'impacte científic del medi


COM ES LOCALITZA: 


EXEMPLE DE NARRATIVA: la revista Bioelectrochemistry està present a la darrera edició de JCR (2023) amb un factor d'impacte de 4,8. La revista apareix a 4 categories de la Science Edition de JCR: BIOLOGY, ELECTROCHEMISTRY, BIOPHYSICS i BIOCHEMISTRY & MOLECULAR BIOLOGY, integrant el Q2 a la categoria d'ELECTROCHEMISTRY i Q1 a la resta. En BIOLOGY a més té una posició de 14 de 109 revistes, sent també D2 i T1. Aquestes dades parlen de l'impacte del mitjà de publicació en la seua disciplina, i de la qualitat dels seus processos editorials.

FONT: Scopus


QUÈ ÉS?: Citescore és una mètrica que s'obté a partir de l'anàlisi de les revistes a Scopus. Es calcula amb les cites rebudes per les revistes peer-reviewed indexades a Scopus als últims quatre anys, i dividint aquesta xifra entre el total de revistes peer-rewiewed indexades a Scopus (aproximadament unes 28000). Citescore es pot consultar gratuïtament des de Scopus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A més, Citescore proporciona indicis associats:

  • Citescore Tracker: mostra la tendència de la revista, amb el total de cites rebudes des de l'última edició de Citescore.
  • Citescore Rank: sobre la base de Citescore, es calcula la posició de la revista a la seua categoría (subject category).
  • Percentil: Ens proporciona informació sobre el  tant per cent al qual es troba la revista en referència a la resta de revistes de la seua categoria, pel que fa a cites rebudes.

COM S'INTERPRETA: evidència d'impacte científic del medi


COM ES LOCALITZA:

 

 


EXEMPLE DE NARRATIVA: A l’edició 2023 la revista té un Citescore de 7’9 i al Citescore Tracker, un índex de 3’2, amb 39 cites a data de hui (2024), la qual cosa mostra una progressió important i una bona perspectiva per a la próxima edició de Citescore. A més, amb aquest Citescore a 2023 ocupa la posició 3 de 127 revistes a la categoria “Internal Medicine”, i un percentil del 99% (la revista està entre el 1% de les més citades a la seua categoria).

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.