|
En l'actualitat, els diferents agents del sistema d'I+D+i estan afrontant canvis significatius en els mecanismes d'avaluació de l'activitat científica. Aquests canvis són conseqüència directa de les diferents crides i manifestos per la implantació de pràctiques responsables en l'ús dels indicadors. Entre els manifestos més reconeguts es troben DORA i Leiden, que han convergit finalment en la iniciativa CoARA. Tant DORA com CoARA han tingut un suport massiu per part de les institucions europees i estatals.
Entre els fonaments d'aquest nou marc avaluatiu es troben el posar l'èmfasi en els aspectes qualitatius i en la diversitat de resultats d'investigació. Per tant, concorde a les seues directrius, l'avaluació de la investigació hauria de basar-se principalment en judicis qualitatius, amb la revisió per parells com a element central, secundada per un ús responsable d'indicadors quantitatius (per exemple evitant l'ús d'indicadors descontextualitzats o un ús abusiu i exclusiu del Journal Impact Factor).
A més, un dels canvis significatius que comporten aquests nous sistemes d'avaluació és la implementació del Currículum Narratiu, una filosofia recolzada principalment per DORA i que tracta d'evitar els habituals CV basats en l'enumeració de mèrits, habitualment descontextualitzada i difícil d'interpretar. Això ens obliga, per tant, a redefinir, de manera escalonada i funcional, com descrivim els nostres mèrits en aquest context narratiu i com podem aportar evidència quantitativa a través d'indicadors, mitjançant l'ús de la denominada bibliometria narrativa.
GUIA D'INDICADORS En aquest nou marc, l'objectiu d'aquesta guia és presentar una sèrie d'indicadors bibliomètrics, àmpliament reconeguts i reconeixibles per gran part de la comunitat científica, que poden emprar-se de manera immediata per a la descripció d'aportacions i currículums respectant les directrius de DORA, Leiden i CoARA. En la guia s'ofereix informació sobre on localitzar els indicadors i aquelles informacions que ajuden a donar-los context, mitjançant breus vídeos explicatius o imatges de la font. Així mateix, dins de cada indicador s'inclou una breu narrativa bibliomètrica que oriente sobre el seu ús adequat, basada en la bibliografia especialitzada més recent. Per a l'elaboració d'aquesta guia s'han pres com a referència principalment les mètriques i les fonts consignades a la Taula 1. Llista de possibles mètriques, fonts i dimensions per evidenciar el valor de cada aportació de la Resolución de 9 de diciembre de 2024, de la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora, por la que se publican los criterios para la evaluación de la actividad investigadora |