Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Guia d' indicadors

Impacte Normalitzat (IN)

FONT: Les dades per al seu càlcul has d’extraure-les d'una de les dos grans bases de dades internacionals, Scopus o Web of Science (recursos subscrits per la UV) accessibles a través de https://www.recursoscientificos.fecyt.es/servicios/indices-de-impacto:

 


QUÈ ÉS: L’Impacte Normalitzat és un indicador de l’impacte de les publicacions de cada investigador/a segons les cites rebudes en comparació amb el nombre mitjà de cites de la producció científica mundial en el mateix període i àrea temàtica.


COM S'INTERPRETA: Valors de l'Impacte Normalitzat superior a 1 indiquen que l'impacte de les publicacions és major que la mitjana mundial de la seua àrea temàtica en eixe període.

Informació rellevant

  • S'han de realitzar tots els càlculs en un full de càlcul que reflectisca el procediment seguit. Tant si s'utilitza un full de càlcul propi  com si es fa servir el model que s'ofereix en la convocatòria (Model de full de càlcul de la Generalitat), se n'hi ha de presentar amb la resta de la documentació sol·licitada.
  •  Totes les dades per al càlcul de l'indicador han d'extraure's d'una única base de dades, a triar entre Scopus o Web of Science en els anys especificats per la convocatòria. Cal mantindre l'opció triada per a tots els anys.
    • L’IN en Scopus es pot descarregar a més des de la fitxa de l’investigador/a al Portal de Producció Científica de la UV, seguint les instruccions d’aquesta guia.
  • Per al càlcul de l’IN s'han de considerar únicament els treballs publicats de caràcter primari, tenint en compte que en la definició de “treballs de caràcter primari” es consideren dues opcions igualment vàlides:
    1. Articles i revisions de l'estat de l'art.
    2. Articles, revisions de l'estat de l'art i articles publicats en anals de les principals conferències científiques.

          Cal tindre en compte que no es podrà triar l'Opció b si en les publicacions no hi ha “conference papers".

  • Triada la base de dades Scopus o Web of Science s'ha de realitzar una cerca pel codi d'identificació d’autor/a que es tinga en eixa base de dades, i que l’identifica inequívocament. A aquest efecte, és important que aquests codis n'estiguen degudament actualitzats i sense duplicats. En el full de càlcul heu d'indicar la base de dades utilitzada i el codi d'identificació de l'autor/a que corresponga a aquesta base de dades.
  • Per a calcular l’IN de l’any, i tenint en compte que ben sovint els treballs poden estar classificats en diverses àrees, subàrees o categories científiques, heu de triar l’àrea, subàrea o categoria predominant (amb nombre més gran de documents) entre totes les publicacions de l’investigador/a en aquell any.
  • En el cas que dues o més àrees siguen igualment predominants, s’ha de triar entre aquestes la que, segons l’opinió de l'investigador/a, reflectisca més adequadament la producció científica de l’any.
  • Per a consignar les àrees, subàrees o categories científiques que continguen el terme “multidisciplinary”, aquest ha d’aparéixer com a tal en la classificació de les revistes en què s’ha publicat i resultar, a més, predominant. Així mateix, només es pot utilitzar la categoria temàtica d’Scopus que continga el terme “miscellaneous”, quan explícitament es recollisca així en la classificació de la revista en què s’ha publicat i resulte, a més també, predominant. En cap cas es pot consignar una àrea, subàrea, o categoria que no estiga determinada en les bases de dades de Scopus i WoS per a les revistes en què s’han publicat els documents objecte del càlcul.
  • En cap cas podrà consignar-se una àrea, subàrea, o categoria que no estiga determinada en les bases de dades de Scopus i WoS per a les revistes en les quals s'han publicat els documents objecte del càlcul.

SCOPUS: En Scopus aquest codi es denomina “Author ID ” i consisteix en una seqüència numèrica de 10 o 11 xifres. 

 


WEB OF SCIENCE: En WoS aquest codi es denomina “Researcher ID ” i consisteix en una seqüència alfanumèrica que comença per una lletra, seguida d'un guió i de dos grups de quatre xifres separats per un guió.

 

Per a conéixer l'àrea o categoria científica que Scopus i WoS han determinat per a cadascuna de les revistes en les quals estan continguts els documents, haureu de seguir els següents passos:

Mètode de càlcul

  1. Obtén per a cadascun dels anys sol·licitats, el nombre total de treballs de caràcter primari publicats (columna a). A continuació, any a any, hauràs d'obtindre, per al conjunt de tots els treballs de caràcter primari publicats, el nombre de cites rebudes des de l'any de la publicació fins al moment de la consulta (columna b).
  2. En cada fila, calcula la mitjana de cites per treball (columna c) dividint el valor de la columna (b) entre el de la columna (a).
  3. Consigna per a cada any l'àrea, subàrea o categoria científica que correspon a les publicacions d'aquest any en funció de la classificació de les revistes en la base de dades corresponent (columna d1).
  4. En la columna (d2), consigna l'opció triada per a la definició de document de caràcter primari del punt 3
    • Opció a) articles i revisions de l'estat de l'art
    • Opció b) articles, revisions de l'estat de l'art i articles publicats en anals de les principals conferències científiques
  5. En la columna (d) de la taula ha de consignar-se el valor de citació mundial corresponent a l'àrea, subàrea, o categoria científica de la columna (d1 ).
  6. La quantitat obtinguda segons el punt 2 (columna c) es dividirà pel valor mig mundial en l'àrea científica de què es tracte en aqueix any (columna d), i el resultat s'anotarà en la columna (e).
  7. En la columna (f) haurà de dividir-se el valor corresponent a aqueix any de la columna (a) entre la suma de tots els valors d'aquesta
    columna (a).
  8. Després consigna en la columna (g) el producte dels valors corresponents al mateix any de les columnes (e) i (f).
  9. La suma de tots els valors de la columna (g) ens donarà el valor de l'Impacte Normalitzat.

 

EXEMPLE DE CÀLCUL D'IMPACTE NORMALITZAT

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.