Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Guia d' indicadors

B.2. Mètriques sobre la qualitat de la gestió del medi

Els indicadors que ofereixen informació sobre la qualitat en la gestió i en els processos editorials d'un mitjà també són crucials per assegurar bones pràctiques editorials. Aquestes mètriques poden incloure aspectes com les taxes d'acceptació, el tipus de revisió per parells (oberta o no) i el grau d'internacionalització, verificables mitjançant certificacions acreditatives com el Sello FECYT o el Sello CEA-APQ, que asseguren el compliment de pràctiques editorials estandaritzades. Recursos com el DOAB (Directory of Open Access Books) demostren la qualitat editorial del mitjà al proporcionar evidències de revisió independent per parells.

També poden ser indicadors de qualitat altres indicadors com, l'indexació en recursos com MIAR, CARHUS Plus+, LATINDEX, ERIHPlus, i altres rànquings i llistats nacionals. Aquests contribueixen a una avaluació completa de la qualitat i l'impacte de les publicacions acadèmiques.

B.2.1. Segell de Qualitat editorial

FONT: DOAB (Directory of Open Access Books) 


QUÈ ÉS?: Directori de llibres d'accés obert que ofereix un índex de cerca de monografies revisades per parells i col·leccions editorials, publicades sota una llicència d'accés obert, amb enllaços als textos complets de les publicacions en el lloc web o repositori de l'editor.


COM S'INTERPRETA: evidència de qualitat editorial del medi.


COM LOCALITZAR LA INFORMACIÓ:


EXEMPLE DE NARRATIVA: La monografia indexa en DOAB-Directory of Open Access Books, la qual cosa demostra que a més d'estar disponible en accés obert, ha sigut sotmesa a una revisió independent i externa per parells abans de la seua publicació.

FONT: DOAJ (Directory of Open Access Journals)  


QUÈ ÉS?: Directori que indexa i proporciona accés a revistes científiques en accés obert, que deuen complir una sèrie de criteris, i subscriure els Principis de Transparència i Bones Pràctiques en la Publicació Científica.

El Segell DOAJ (DOAJ Seales concedeix a les revistes que demostren les millors pràctiques en la publicació en accés obert. Hi ha 7 criteris que una revista ha de complir per a poder optar al Segell DOAJ. Aquests criteris es refereixen a les millors pràctiques de conservació a llarg termini, l'ús d'identificadors persistents, la descobribilitat, les polítiques de reutilització i els drets dels autors. L'incompliment de les bones pràctiques i de les normes descrites en aquests criteris pot donar lloc a la retirada del Segell.


COM S'INTERPRETA: Evidència de qualitat editorial del medi. Les revistes indexades compleixen uns criteris de transparència i bones pràctiques. Al voltant del 10% de les revistes indexades en DOAJ han obtingut el Segell.


COM ES LOCALITZA: 

 Si la publicació té concedit el DOAJ Seal apareix remarcat amb el simbol:


EXEMPLE DE NARRATIVA: El manuscrit ha estat publicat en la revista X, que és una revista d'accés obert indexada en DOAJ, guardonada amb el segell DOAJ Seal per les seues millors pràctiques en la publicació en accés obert.

FONT: Segell de qualitat editorial CEA-APQ (Qualitat en l'Edició Acadèmica – Academic Publishing Quality)


QUÈ ÉS: Distinció atorgada a editorials universitàries i acadèmiques de l'àmbit hispanoparlant, per part de  la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles (UNE), avalada per ANECA i la FECYT, en reconeixement a l'excel·lència en els seus processos editorials i la qualitat de les seues publicacions.

El segell CEA-APQ s'aplica principalment a Llibres Acadèmics i Científics, Col·leccions i Sèries Editorials i Publicacions Universitàries, certificant la seua qualitat editorial. Es basa en una sèrie de criteris que avaluen els processos d'edició acadèmica mitjançant un sistema d'auditoria i revisió per part d'experts que determina si una editorial compleix amb els estàndards necessaris per a rebre el segell de qualitat. 


COM S'INTERPRETA: Certifica la qualitat editorial.


COM ES LOCALITZA:

Col·leccionsLes col·leccions que superen amb èxit el procés d'avaluació obtindran el Segell de Qualitat en Edició Acadèmica i mantindran el reconeixement de la seua qualitat científica i editorial per un període de cinc anys a comptar des de la resolució definitiva de la convocatòria.
LLISTAT DE COL·LECCIONS CIENTÍFIQUES AMB SEGELL DE QUALITAT CEA-APQ
Monografies: Les monografies que superen amb èxit el procés d'avaluació obtindran el Segell de Qualitat en Edició Acadèmica i mantindran el reconeixement de la seua qualitat científica i editorial amb caràcter permanent des de la resolució definitiva de la convocatòria
LLISTAT DE MONOGRAFIES AMB EL SEGELL DE QUALITAT CEA-APQ

EXEMPLE DE NARRATIVA: La monografia pertany a la col·lecció X de l'editorial Y, que va obtindre el Segell de Qualitat en Edició Acadèmica en la 3a convocatòria amb menció especial d'internacionalitat.

FONT: Sello de Calidad FECYT


QUÈ ÉS? Rànquing de visibilitat i impacte de revistes científiques espanyoles d'Humanitats i Ciències Socials amb Segell de Qualitat FECYT.


COM S'INTERPRETA: evidència de qualitat editorial del medi.


COM ES LOCALITZA: 


EXEMPLE DE NARRATIVA: La revista Anales de Psicología ha obtingut el Segell de Qualitat FECYT a la darrera convocatòria (2023) dins la categoria de Ciències Socials. Aquest Segell reconeix la qualitat editorial de la revista, i s'atorga a revistes espanyoles amb requisits de professionalització internacionalment reconeguts, la qual cosa les posiciona de manera destacada al mercat nacional e internacional.

B.2.2 Grau d'internacionalització

FONT: El propi mitjà de difusió (revista). També proporciona aquesta informació el SJR.


QUÈ ÉS?: Presència de coautors/es internacionals en la publicació.


COM S'INTERPRETA: La presència de coautors/es internacionals de reconegut prestigi es valorarà com a indici de possible impacte.


COM ES LOCALITZA:

1. Als articles de cada revista, i atenent a l'afiliació dels/de les coautors/es:

 

2. Al registre de la revista en SJR:


EXEMPLE DE NARRATIVA: La revista publica un número elevat de treballs produïts per coautors/es internacionals. Aquesta presència internacional proporciona l'abordatge de la recerca des de visions més plurals, contextualitza el treball per a un públic major i augmenta la seua visibilitat i impacte.

FONT: El propi mitjà de difusió (revista) o un recurs extern amb informació sobre els mitjans de difusió.


QUÈ ÉS?: La composició del Comité Editorial de la revista ha d'incloure persones afiliades a institucions estrangeres.


COM S'INTERPRETA: La presència de persones afiliades a institucions estrangeres s'interpreta com un criteri de rellevància del mitjà de difusió.


COM ES LOCALITZA: Cada revista proporciona a la seua pàgina informació sobre el seu comité editorial.


EXEMPLE DE NARRATIVA: La revista té un comité editorial format per professionals distinguits, afiliats a institucions de 8 països diferents. Aquesta diversitat té com a resultat una revista amb una mirada molt ampla de l'àrea, que publica articles d'autors/es de molts països, la qual cosa augmenta la visibilitat de la producció científica i contribueix al desenvolupament equitatiu del coneixement.

FONT: REDALYC (Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal


QUÈ ÉS?: és un sistema d'indexació que integra al seu índex les revistes d'alta qualitat científica i editorial de la regió, després de 16 anys de donar visibilitat i recolzar en la consolidació de les revistes, ara integra de manera exclusiva aquelles que comparteixen el model de publicació sense fins de lucre per a conservar la naturalesa acadèmica i oberta de la comunicació científica, de qualsevol regió.


COM S'INTERPRETA: evidència, entre altres, l'indicador d'internacionalització del més alt G1, al menor G5.

[L'índex es deriva de tres variables amb diferents pesos: 1. Proporció (%) d'autors estrangers (valor 0.25); 2. Nombre de països estrangers (valor 0.35); Proporció d'articles amb almenys un autor estranger (valor 0.45). El Grup G1¹ indica el major nivell d'internacionalització i el G5 (sup5) el de menor internacionalitat o major endogàmia. Així G2¹ indica que aquesta està molt prop del G1, mentre G2 (sup5) indica que aquesta és molt més prop del G3 i amb probabilitats de descendir de grup. Es defineix matemàticament com:


COM ES LOCALITZA:

1. Cal cercar per revista (o per article i clicar "veure número complet" de la revista):


2. En tornar la identificació de la revista informa del grau d'internacionalització al menú inferior:


B.2.3 Més eïnes d'avaluació de la qualitat del medi de difusió

MIAR recoge información sobre estos recursos

Otros recursos:

  • SPI - Scholarly Publishers Indicators
  • ie-CSIC – Índice de Editoriales y Editores CSIC
• CAPES – (Qualis Periódicos). Classificació de revistes del Ministério da Educação do Brasil. 
• PUBLINDEX Classificació de revistes colombianes
• CONACyT Classificació de revistes mexicanes de ciència i tecnologia
• ANVUR Classificació de revistes (Itàlia)
• Núcleo Básico de Revistas Científicas Argentinas (NBR). Publicacions científiques i tecnològiques argentines d’excel·lència

 

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.