|
La Comunitat Valenciana i el nostre entorn rural: parlen dones relacionades amb les cooperatives. "Dones del camp valencià" és un projecte de La Unió de Llauradors i Ramaders.
El 68é període de sessions anual de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW68), es va celebrar l'11 al 22 de març de 2024 sota el tema prioritari ”Accelerar l'assoliment de la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i xiquetes abordant la pobresa i enfortint les institucions i el finançament amb perspectiva de gènere”.
La participació plena i equitativa de les dones en tots els àmbits de la societat és un dret humà fonamental. No obstant això, en tot el món, les dones i les nenes estan considerablement subrepresentades: des de la política i l'entreteniment fins als llocs de treball.
Encarna Canet, professora del departament de Treball Social i Serveis Socials, va explicar la precarietat estructural que pateixen les dones i per què la demanda de serveis socials es va veure augmentada per la crisi de la Covid-19.
La pandèmia de la Covid-19 va intensificar no només la crisi econòmica i social sinó també cultural. Això és el que assenyala entre altres qüestions Lucía Gómez, professora titular del departament de Psicologia Social, d’una crisi de les formes de vida, d’una crisi civilitzatòria.
La professora de la Facultat de Dret, Ana Marrades i directora del Màster de Gènere i Polítiques d’Igualtat apel·la a l’ètica de la cura per superar aquesta crisi.
La vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez García, parla de com afrontar la crisi generada per la -COVID-19 des del punt de vista de la Sostenibilitat, deixant de costat el creixement econòmic pre-COVID per a passar a un nou model de desenvolupament social ecofeminista, basat en el creixement sostenible, la cura de les persones i la sostenibilitat de la vida i el planeta.
Expertes en gènere de la Universitat de València analitzaren l'impacte que va tindre la crisi de la COVID-19 en les dones.
Pilar Rueda delegada de la rectora per a la sostenibilitat apel·la a la coresponsabilitat per gestionar i sostindre aquesta crisi que ha suposat per a moltes dones un desbordament de tasques id estaca el cas de les famílies monoparentals on es barreja la cura de la família, de la casa i teletreball.
La professora de la Facultat de Ciències de l’Educació, Toya Vázquez analitza qui i de quina manera està cuidant en aquesta crisi per valorar si s’acompleix en la igualtat de gènere.
Diverses professores i investigadores de la Universitat de València amb rellevància en els estudis de les dones i del gènere van exposar de quina manera aquesta crisi va posar de manifest la complexitat de les desigualtats i la necessitat de posar al centre de les preocupacions el sosteniment de la vida, un dels reclams històrics del moviment feminista.