Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Acreditació i avaluació: sexennis

Convocatòria de sexennis 2024

Destacats:

  • Impacte Científic: Prioritat a l'impacte científic de l'aportació.
  • Aportacions: S'inclouen dades, metodologies, programari i models d'aprenentatge automàtic.
  • Justificació Narrativa: Defensa de les aportacions amb indicadors bibliomètrics.
  • Dimensions: Impacte social i ciència oberta.
  • Multidisciplinarietat: Nou camp per a investigacions interdisciplinàries.
  • Repositoris d'Accés Obert: Obligatori dipositar les aportacions en repositoris oberts.

Criteris generals per a tots els camps

  1. S'hauran de presentar 5 aportacions principals, que podran acompanyar-se de 2 aportacions substitutòries, seleccionades per la persona sol·licitant. Excepcionalment, el número d'aportacions podrà ser inferior si: 
  • els treballs tenen una rellevància extraordinaria i han tingut un alt impacte científic o social.
  • si en el període sotmés a avaluació, el sol·licitant justifica degudament els permisos de maternitat o paternitat, excedències per cura de fills/filles o per cura de familiars de primer grau dependents que estiguen a càrrec seu, o bé per raó de violència de gènere i per raó de violència terrorista previstes en l'article 89.1 del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, o bé per baixes de llarga duració per malaltia.
  1. ​​​Les aportacions que es presenten a un sexenni d'investigació no podran presentar-se a una posterior convocatòria de sexennis de transferència.
  2. S'amplia per a tots el camps el ventall d'aportacions i possibles medis de difusió que poden justificar una activitat investigadora durant el període avaluat.
  3. Les aportacions es valoraran considerant la situació general de la ciència en Espanya, i per tant, es podrà estimar que en el moment actual també poden justificar activitat investigadora els conjunts de dades, les metodologies, els programes d'ordinador o els models d'aprenentatge automàtic.
  4. Les aportacions sols seran valorables si contribuixen al progrés del coneixement i presenten impacte científic o social, entés este últim com els beneficis evidenciables que aporta al coneixement més enllà de l'àmbit acadèmic.

Es valoren les aportacions que contribuïxen al progres del coneixement i presenten impacte científic o social, defensades per la persona sol·licitant mitjançant una exposició narrativa, per a cada aportació, en base a indicis de rellevància e impacte:

Impacte científic Impacte social
  • Cites contextualitzades excloent les autocites
  • Projecció nacional e internacional de l’aportació
  • Projectes nacionals o internacionals que hagen finançat la investigació
  • Compliment dels estàndards d’ètica e integritat en la investigació
  • Premis rebuts
  • Traduccions de l’obra
  • Aportacions al disseny e implementació de polítiques públiques
  • Contribució en el desenvolupament de solucions de problemes socials

En la narrativa aportada es farà un ús responsable d'indicadors quantitatius (indicadors bibliomètrics normalitzats, entre altres). 

  1. D'acord amb l'article 11.7 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari, en tots els camps es valoraran positivament els resultats de recerques multidisciplinàries i interdisciplinàries, com a vies amb les quals respondre a la complexitat creixent dels reptes que enfrontem com a societat.
  2. Aquelles persones amb una trajectòria investigadora de caràcter clarament interdisciplinari es podran acollir al nou Camp 0. Interdisciplinari i multidisciplinari. Així mateix, les persones sol·licitants podran presentar les seues aportacions en aquest camp quan consideren que, en el seu conjunt, són de difícil encaix en la resta dels camps per incloure aportacions a diverses disciplines (trajectòria multidisciplinària).
  1. Es promourà la recerca en les llengües oficials dels territoris, raó per la qual les aportacions en espanyol o en altres llengües cooficials no podran considerar-se un demèrit, especialment quan la seva utilització en diferents camps científics evidencie la coherència i el compromís que són exigibles amb les realitats objecte d'estudi.
  2. Tampoc podrà considerar-se un demèrit la presentació d'aportacions en la llengua oficial del país en el qual es va realitzar la mateixa.
  1. Es requerirà el dipòsit dels resultats de la recerca que se sotmetin a avaluació en repositoris institucionals, temàtics o generalistes d'accés obert, incloent un identificador persistent (DOI, Handle, ARK, SWHID, o, en general, una URI/URL única permanent).
  2. En el cas de les publicacions acadèmiques, siguen en format article, llibre o capítol de llibre, les persones sol·licitants hauran d'aportar evidència d'haver dipositat una còpia de la versió final de l'aportació acceptada per a publicació en un repositori de la seva institució o en un repositori temàtic o generalista d'accés obert.
  3. El dipòsit podrà fer-se en accés obert, accés restringit, embargat o amb accés sol a les metadades, respectant en tots els casos la gestió de drets d'autoria emparada pel marc legal vigent en el moment de la publicació.
  4. Els conjunts de dades que se sotmetin a avaluació hauran de complir amb els principis FAIR (fàcils de trobar, accessibles, interoperables i reutilitzables) i, sempre que siga possible, es difondran en accés obert en repositoris o infraestructures de dades de confiança.
  5. En el cas dels programes d'ordinador, es valoraran les contribucions rellevants a programes distribuïts com a programari lliure, entenent com a tal aquell que complisca la definició publicada per la Open Source Initiative.
  1. En els casos de coautoria o autoria múltiple, s’ha de concretar la contribució o rol de cada autor, d’acord amb la taxonomia CRediT (Contributor Roles Taxonomy)
  2. L’ús de la Intel·ligència Artificial Generativa ha de ser declarat sempre que afecte al contingut original de l’aportació.

Es valora la qualitat intrínseca del contingut de l’aportació. La indexació del treball en repositoris bibliogràfics o bases de dades pot servir com argument complementari en la defensa narrativa de l'aportació però no garanteix de forma automàtica una valoració positiva de les aportacions.

Totes les aportacions han d’estar publicades o registrades en els anys sotmesos a avaluació:

  • Revistes científiques: S’accepta tant la publicació definitiva com els nous sistemes de publicació contínua (forthcoming, online first, in press, etc.), amb l’obligatorietat de presentar l’identificador persistent (DOI, Handle, ARK, SWHID, o una URI/URL única permanent).
  • Programes d’ordinador i models d’aprenentatge automàtic: les contribucions han d’haver tingut lloc durant els anys sotmesos a avaluació.
  1. Cada Comité estableix els barems d’aplicació amb els criteris específics per a casos de reiterada publicació de treballs en les mateixes revistes o editorials, o en el mateix organisme en el qual el sol·licitant realitza la seua investigació, sense justificació argumentada.
  2. En qualsevol cas no seran acceptats llibres i capítols de llibres autopublicats o sense el concurs dels processos d’avaluació per experts.

Per tal de facilitar la identificació de dimensions, mètriques i fonts per a avalar la rellevància i l'impacte de les aportacions presentades en tots els Camps es remet a l'Àpèndix de la Resolució de 9 de desembre de 2024, de la CNEAI (veure apartat  Indicadors i mètriques d'aquesta guia).

Barem general

L'ANECA facilita un Barem general d'aplicació en l'avaluació dels sexennis d'investigació als diferents Comités Assessors. En ell s'especifica el percentatge de cada dimensió a analitzar sobre el total de l'avaluació, així com les possibles penalitzacions.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.