Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Acreditació i avaluació: sexennis

Bibliometria narrativa

La bibliometria narrativa és important per redactar, presentar, justificar i contextualitzar evidències sobre la visibilitat i influència de la investigació científica. Seguint els principis de CoARA, es recomana evitar recomptes simples i oferir informació contextualitzada i verificable. També es desaconsella usar indicadors bibliomètrics que no compleixin amb els estàndards internacionals.

Tips bibliometria Narrativa

  1. Selecciona els aspectes més destacables de l' aportació i prioritza sempre el més favorable. La narració ha de ser clara i directa, de manera que l'avaluador puga veure ràpidament els principals indicadors que demostren l'argument.
  2. Estructura la narració segons els apartats destacats pels barems generals i específics, prioritzant les dades o indicadors rellevants (índexs d'impacte, cites contextualitzades, etc.). Centra't en les dades més favorables i evita esmentar l'absència d'indicadors.
  3. Contextualitza totes les dades aportades, explicant el context dels indicadors (percentils, mitjana de cites de l'àrea de coneixement...).
  4. Incorpora una menció específica a l'abast de les fonts consultades i aporta la data de consulta, evitant comparacions a nivell individual o l'ús de llistes o rànquings autoelaborats.
  5. Selecciona i presenta les mètriques més representatives i adequades segons la naturalesa, tradició i consens disciplinar.

Dimensions, mètriques i fonts de la bibliometria narrativa

  ANECA proporciona un inventari de mètriques i fonts per a configurar indicadors d'impacte científic, impacte social i ciència oberta, així com criteris mínims per a considerar les publicacions en els sexennis d'investigació. Consulta la nostra guia d'indicadors.

Tipus de Mètriques

Nivell Mètrica Descripció
A nivell d'aportació Mètriques de citació Nombre de cites rebudes, preferiblement amb bases de dades no comercials i excloent autocites.
Mètriques d'ús i lectura Volum de descàrregues, visualitzacions i visites, amb dades justificades i contextualitzades.
Mètriques d'influència social Mencions en fonts no acadèmiques i mitjans de comunicació, reflectint l'aplicabilitat i adopció de la investigació.
Mètriques de visibilitat social Informació de mencions i interaccions en plataformes socials especialitzades.
A nivell de mitjà de difusió Impacte científic del mitjà Indicadors bibliomètrics que avaluen la rellevància d'una revista o editorial.
Qualitat en la gestió del mitjà Indicadors sobre la qualitat dels processos editorials, incloent taxes d'acceptació i tipus de revisió.
Contribució científica en obert Publicació en repositoris d'accés obert Es valorarà la difusió sense restriccions, especialment en plataformes com Open Research Europe.
Compartició de dades i metodologies Valoració de la publicació oberta i transparent de dades, programes i metodologies, complint estàndards internacionals i principis FAIR.
Ciència oberta a la societat Aportacions fruit de la col·laboració amb la ciutadania i altres agents socials en el procés d'investigació.

Aquestes mètriques i criteris busquen promoure una avaluació integral i transparent de l'impacte de les investigacions i la seua difusió en la comunitat científica i en la societat en general.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.