|
La secció “Rendiment de la revista” (o Journal performance) ofereix les principals mètriques de l’informe JCR: el Journal Impact Factor (JIF) i el Journal Citation Indicator (JCI).
A partir d’elles es deriva una sèrie d’indicadors que volen donar una imatge global de l’impacte de la publicació en el món acadèmic.
Prenem com a exemple la revista espanyola European Journal of Psychology Applied to Legal Context. És una publicació interdisciplinar arreplegada a l’índex SSCI (Social Sciences Citation Index), tant a la categoria LAW (Dret) com PSYCHOLOGY (Psicologia).
El Factor d’Impacte (JIF), com s'explica a la secció inicial d'aquesta guia, és el principal indicador de JCR. El podem trobar en la part superior de la pantalla a l’esquerra. Clicant sobre l’opció View calculation es desplega un quadre amb el detall de la fórmula aplicada per a calcular el valor JIF. Just a la dreta veiem el valor real del JIF si prescindim de les autocites. Tens més informació sobre el JIF a la nostra guia d'indicadors.
A la dreta se’ns presenta el llistat d’articles (pot moure's per la pantalla amb la barra de desplaçament) ordenats per quantitat de cites rebudes, amb la icona d’accés obert si li correspon.
Prement sobre un article es desplega informació bibliogràfica (autors, número i volum de la revista on apareix, etc.) així com l’enllaç al registre de la Web of Science.
El gràfic mostra la tendència del factor d’impacte al llarg dels anys. Com explica la llegenda inferior, en el cas d’articles multidisciplinars l’evolució a cada categoria queda reflectida amb una línia de cada color.
Hem de tindre en compte que no totes les revistes han estat arreplegades a totes les edicions del JCR. A més, Clarivate revisa qualsevol canvi de comportament i anomalia, de manera que ens podem trobar casos com el de la revista Comunicar, una publicació prestigiosa adquirida per una editorial amb pràctiques sospitoses.
JCR ofereix les dades que han portat a la revista a estar considerada una de les millors en el seu camp els últims anys. Però un missatge ens adverteix que, degut a la seua deriva cap a pràctiques editorials fraudulentes, ha sigut exclosa de les llistes que cobreix Web of Science Core Collection.
Dins la secció de “Rendiment” trobem altres gràfics corresponents al total de cites i al JCI (Journal Citation Indicator).
El total de cites és el recompte de cites rebudes per la revista en l'any de l'informe.
El JCI, com s'explica en la secció inicial d'aquesta guia, calcula la relació entre el número d’articles publicats i les cites rebudes. Després es compara amb la mitjana de cites que han tret les revistes de la mateixa categoria.
Quan et mous per damunt dels gràfics de barres de JCR, apareixen uns eixos que et proporcionen informació afegida sobre l’indicador analitzat i la seua tendència.
Prement sobre “view all years” s’obre una finestra amb un gràfic de tots els anys de cobertura.
El Citation Distribution (“distribució de cites”) es presenta com una eina molt útil per a editors, investigadors i institucions acadèmiques per a avaluar la qualitat i l’impacte de les revistes de manera més completa, més enllà del factor d’impacte tradicional. Ens aporta una anàlisi detallada de com es distribueixen les cites entre els articles d’una revista científica.
En concret, el gràfic interactiu Citation Distribution mostra:
La secció Open Access (OA) vol proporcionar una visió detallada sobre la contribució de la publicació en obert en la difusió de les revistes acadèmiques.
Ara bé, la classificació que fa JCR no distingeix les que són accés obert pur, sense pagar taxes (revistes diamant) de les anomenades Gold (OA), que sí demanen un pagament per fer-ho (APC-Article Publishing Charge).
El gràfic presenta dos cercles en forma de rosquilla, on cada porció correspon a un model de publicació.
El cercle de l’esquerra mostra els articles publicats per la revista segons el seu model de publicació en obert.
JCR mostra en color groc (com a Gold OA) els articles en accés obert, tant si la revista és 'gold' com si és diamant.
En gris es mostra el percentatge d’articles que no són d’accés obert. Ací trobem dos tipus d’article:
En negre queden altres textos que no es consideren susceptibles de ser citats: material editorial, correspondència, notícies, resums de reunions, etc. Aquests elements no es compten per a calcular el JIF.
La rosquilla de la dreta correspon a la procedència de les cites rebudes pels articles d’una revista, segons la mateixa tipologia. Amb totes les reserves sobre la tipologia, aquest gràfic permet als usuaris identificar com els articles en accés obert contribueixen a les cites d’una revista.
El predomini del color groc pot relacionar-se amb revistes d’accés obert. Si són el gris o el negre els més visibles, podem deduir que es tracta de revistes de subscripció i híbrides (on trobem articles en accés tancat i altres oberts amb taxes APC).
També podríem establir una tipologia segons la categoria temàtica de la publicació. El comportament de les revistes depén en gran mesura de la seua branca acadèmica. En el camp de les Arts i Humanitats, per exemple, sabem que el seu finançament ve moltes vegades d’entitats públiques i universitats que aposten per l’accés obert.
En el camp de la salut i de les ciències les grans editorials comercials han aprofitat la necessitat de publicar per explotar models d’accés obert amb taxes APC, és a dir, revistes Gold.
Això, òbviament, no és una afirmació categòrica. Hui en dia la via diamant, d’accés obert pur, permet trobar-se revistes de prestigi de qualsevol disciplina. En el quadre hem inclòs la revista European Journal of Psychology Applied to Legal Context (editada pel Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid) que no cobra cap quantitat per publicar.
Els valors que tanquen el rendiment de la revista indiquen la posició d’una revista segons el seu JIF i el seu JCI.
En la secció JCR-Journal Citation Reports expliquem què signifiquen un i altre indicador, així com a la nostra guia d'indicadors.
Ací es visualitza gràficament quina posició proporciona eixe valor, el factor d’impacte o l’indicador de cites, dins cada categoria en la que està indexada la revista.
Aquesta revista, per exemple, apareix indexada en dues categories: DRET i PSICOLOGIA.
El quadre facilita la informació de les dues categories i permet comparar el comportament de la revista en cadascuna d’elles. A més es poden visualitzar els valors dels informes anteriors.
Seguidament tenim el mateix quadre amb l’indicador de citació (JCI).