|
Les mètriques addicionals del Journal Citation Reports (JCR) són: l’Eigenfactor Score, l’Eigenfactor Normalitzat, l’Article Influence Score i 5 Years Impact Factor.
Aquestes mètriques addicionals pretenen complementar el Factor d'Impacte tradicional i oferir als investigadors i avaluadors una visió més completa de les revistes científiques.
En la pràctica, encara que millora les mètriques tradicionals, no deixen de ser indicadors quantitatius que s’han d’utilitzar amb molta precaució. A banda d’això, continuen discriminant les publicacions editades fora del món anglo-americà i en altres llengües que no siguen l’anglés.
L’Eigenfactor mesura la influència total d'una revista en la literatura acadèmica. Per a fer-ho agafa dades de cites de 5 anys, a diferència del JIF. A més pondera el valor de la cita depenent de la procedència. D’aquesta manera, per exemple, donaria més valor a una cita procedent d’una revista situada en un Quartil 1 del seu camp, que una d’un quartil 3 o 4 i amb un JIF inferior.
Normalized Eigenfactor (EFn)
El Normalized Eigenfactor és una versió normalitzada de l'Eigenfactor Score.
Es calcula ordenant les revistes del JCR segons el seu Eigenfactor. La revista situada al mig de la llista rep un valor d'1. Les altres revistes es recalculen en relació a aquest punt mitjà.
En teoria això permet comparar revistes de diferents àrees temàtiques.
Una altra mètrica que es deriva de l’Eigenfactor és 'Article Infuence Score' (AIS).
L'Article Influence Score és un valor normalitzat que reflecteix la influència dels articles d’una revista en els cinc anys posteriors a la seva publicació.
Es calcula dividint l'Eigenfactor Score pel nombre d'articles publicats per la revista.
El valor mitjà assignat a qualsevol article d'una revista del JCR és 1. Un AIS superior a 1 indica una influència per sobre de la mitjana.
Tens una explicació més detallada a la secció inicial JCR-Journal Citation Reports.
El Factor d'Impacte de 5 anys fa servir una finestra de citació de 5 anys en lloc dels 2 del Factor d’Impacte tradicional.
És el resultat de dividir les citacions rebudes en un any entre els articles publicats en els 5 anys anteriors.
En teoria ofereix una perspectiva més àmplia de l'impacte de la revista a mitjà termini, el que pot ser interessant en disciplines d'Humanitats, com Literatura i Història, on l'impacte dels articles triga més temps a manifestar-se.
Com a contrapartida, l’extensió de temps fa que no es vegen els canvis de tendència d’una revista.