Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

JCR - Journal Citation Reports

Guia d'iniciació a l'eina JCR

Què és Journal Citation Reports?

Journal Citation Reports és una eina d’anàlisi que proporciona informació sobre la posició que ocupa una revista científica dins la seua branca acadèmica.

Els informes JCR tenen una periodicitat anual. Van començar el 1975 de la mà de l’ISI (Institut for Scientific Information), a partir de l’índex SCI (Science Citation Index), que donava dades de citació dels articles publicats en revistes acadèmiques en el camp de les ciències.

El 2008 va passar a mans de Thomson Reuters i, finalment, el 2016 a l’empresa Clarivate Analytics.

A l'hora decidir on publicar un treball acadèmic s'han de tindre en compte els criteris valorats per les agències d'avaluació acadèmica com ANECA. Els indicadors del JCR, com el JIF o el AIS, emeten una imatge de la qualitat editorial i l'impacte acadèmic d'una revista. En tot cas, l'investigador de la UV té al seu abast les nostres eines On publicar i Revistes Diamant per a ampliar la perspectiva amb altres paràmetres qualitatius.

Disposa de més informació a la guia d'introducció a Journal Citation Reports a la pàgina web de Clarivate.

Principals indicadors de JCR

El principal índex bibliomètric que ofereix JCR és el Journal Impact Factor.

Tal com expliquem a la guia d’indicadors del SBD, el Factor d’impacte serveix per a comparar revistes i avaluar la importància relativa d'una revista concreta dins d'un mateix camp científic. Es calcula dividint el número de cites que han rebut els articles publicats per la revista (els dos anys anteriors) entre el número d’articles publicats (en eixos dos anys).

D’aquesta xifra es deriven les dades que conformen el rànquing de les revistes per àrees temàtiques, així com els quartils (enllaç).

Aquestes dades, a més d‘altres que expliquem a la secció d’indicadors d’aquesta guia, permeten comparar el rendiment d’una revista amb el d'altres publicacions similars.

 

El JCI (Journal Citation Indicator) va ser introduït el 2021 als informes JCR. L’objectiu era crear una mètrica d’impacte més uniforme i acurada que només el factor d’impacte.

No tots els camps acadèmics tenen la mateixa dinàmica ni taxa de citació. No és igual un article d’oncologia que un de “filosofia a l’antiga Grècia”. JCI vol ser un índex que fique qualsevol publicació en el seu context acadèmic i que proporcione un valor per a comparar-la amb altres camps temàtics

La mètrica del Journal Citation Indicator pretén ser una guia objectiva i fiable a l’hora de triar una revista. Tant si vols publicar un treball, o simplement llegir estudis rellevants en un camp determinat, una revista amb un alt JCI indica un gran impacte en el món acadèmic.

Per a aconseguir el JCI es calcula la relació entre el número d’articles publicats i les cites rebudes. Després es compara amb la mitjana de cites que han tret les revistes de la mateixa categoria.

Es prenen les cites rebudes pels articles i revisions (‘reviews’) durant els últims tres anys. Si una revista està en la mitjana de la seua categoria, el seu JCI serà d’1. Si té la meitat de cites de les que s’esperaria, tindrà un JCI de 0.5.

La Revista Española de Cardiología, per exemple, l’any 2023 té un JCI de 2.52. La lectura que podem fer és que aquesta revista els últims tres anys té un alt rendiment, amb un 152% més de cites que la mitjana de citació de la seua categoria (Cardiac&Cardiovascular Systems).

Per tant, si eres un investigador en el camp de l’oncologia, i tant si vols publicar com mantenir-te al dia en el teu camp, el JCI t’indica que aquesta és una revista interessant.

Encara així hem de ficar en context el valor del JCI, i prendre altres indicadors complementaris per a fer-nos una idea global de la publicació. Les dades de JCR i la divisió temàtica no sempre aconsegueixen captar l’equivalència dels valor de citació entre diferents camps.

A més, hem d’assenyalar que, malgrat el treball continu de manteniment i de revisió per part de Clarivate, l’informe JCR s’enfronta a la manipulació per pràctiques de citació poc ètiques (com l’autocita i els acords de citació mútua), així com el canvi de polítiques editorials en revistes ben posicionades a JCR per interessos purament comercials.

Aquesta és una altra mètrica dissenyada per a augmentar la visibilitat i l’impacte de la teua investigació. Al igual que el JIF, és un indicador de qualitat del mitjà contemplat per les agències d’acreditació i avaluació.

L’AIS reflecteix la influència dels articles d’una revista en els cinc anys posteriors a la seva publicació. Els eu objectiu és complementar el factor d'impacte tradicional amb una perspectiva diferent sobre la influència dels articles.

És un valor normalitzat que es calcula dividint l'Eigenfactor Score pel nombre d'articles publicats per la revista.

El valor de mitjà de referència és 1. Un AIS superior a 1 indica una influència per sobre de la mitjana.

Els investigadors poden utilitzar l'AIS per:

  • Comparar la influència mitjana dels articles de diferents revistes.
  • Identificar revistes que tinguin un major impacte potencial per article.

Amb tot, l’AIS depén de dades de citació que poden ser lentes d'acumular, especialment per a revistes noves o camps emergents. No considera citacions de fonts fora de les revistes acadèmiques tradicionals, com llibres o conferències. A més, com passa amb altres indicadors quantitatius, no mesura directament la qualitat dels articles individuals, sinó que es centra en l'impacte global de la revista.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.