Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

JCR - Journal Citation Reports

Guia d'iniciació a l'eina JCR

Com aplicar filtres

A banda de la cerca d’una revista en concret, de la qual coneixem el títol o l’ISSN, l’investigador disposa d’un menú de filtres molt ampli. Com veiem, el menú dels filtres està dividit en tres parts que passem a detallar a la secció de baix.

Aplicant aquests filtres podem extraure un llistat de revistes que s’ajusten a eixos paràmetres. Si, per exemple, algú té interés en un camp de recerca en concret (com dret) i vol conéixer particularment les revistes espanyoles incloses al primer i segon quartil JIF, apliquem els filtres DRET (‘Law’) dins categoria, Q1 i Q2 en quartil JIF i Espanya (‘Spain’) en país de publicació, restringim la cerca a 2 resultats.

Et recordem que a la nostra eina On Publicar també hi ha la possibilitat de filtrar revistes per les categories i els quartils de JCR. L'eina s'alinea als principis d'accés obert de COARA i només recull revistes que permeten el dipòsit en obert, per tant ofereix informació simplificada i ajustada als criteris ANECA.

 

Menú de filtres

El menú de filtres conté un primer bloc relacionat amb les dades de la publicació. A banda de la cerca directa per títol de revista o per ISSN/e-ISSN, tenim la possibilitat de restringir els resultats per categoria temàtica, per editor i per país.

El filtre de categoria ofereix el llistat complet de categories segons l’índex la Web of Science. Es poden seleccionar tantes caselles com es necessite.

La resta de filtres d’aquesta secció s’aplica des d’una caixa de cerca on hem d’escriure el terme o el país en anglès.

En aquest segon bloc disposem de les opcions ‘Citation Indexes’, ‘JCR Year’ i ‘Open Access’.

Citation Indexes

Journal Citation Reports és el resultat de la anàlisi de les revistes incloses a la Web of Science Core Collection. Aquest conjunt en realitat prové de quatre índex diferents, creats segons l’àmbit acadèmic. Així tenim l’Science Citation Index Expanded (SCIE) en el camp de les ciències, el Social Science Citation Index (SSCI) de ciències socials, Arts & Humanities Citation Index (AHCI) d’arts i humanitats i l’Emerging Sources Citation Index (ESCI), amb revistes de nova creació d'alta qualitat.

Ací podrem restringir la cerca a un o diversos índex. Per defecte estan seleccionats tots, per tant haurem de llevar els que calguen i quedar-nos amb els que ens interessen.

JCR Year

Per defecte apareix l’últim informe de JCR, però si volem la informació d’una font determinada l’any en que es va publicar un article en concret, només hem de canviar l’any, sempre que la revista estiga indexada per JCR eixe any.

Open Access

El filtre Open Acess (OA) restringeix els resultats a publicacions que mantenen un o altre grau de política d’accés obert.

Ara bé, l’opció DOAJ Gold Open Access es basa principalment en el model de revistes Gold, que demanen una taxa per publicar en obert. Per tant no discrimina clarament aquestes revistes de les purament accés obert diamant (on l’investigador no ha de pagar res).

Podem jugar amb l’opció Article Level Filter per a buscar revistes amb un alt grau de publicació en obert. Encara així, sempre haurem d’assegurar-nos a la pàgina de polítiques editorials de la revista, o amb eines com Open Policy Finder de JISC, que realment es compleixen els compromisos associats a l’accés obert.

En tot cas, et recomanem que consultes la nostra llista de revistes Diamant o l’eina On publicar, on pots extraure tota la informació necessària per a valorar revistes d'accés obert en les que publicar els teus treballs acadèmics.

Aquest tercer bloc fa referència als propis rànquings de JCR segons diversos indicadors: el Factor d’impacte (Journal Impact Factor) i el Indicador de citació (Journal Citation Indicator)

El JIF ens dona:

  1. JIF Quartile – Una classificació per 'quartils'. El llistat complet de revistes per àrea temàtica es divideix en quatre parts, de tal manera que una publicació ocupa un lloc a un quartil o altre segons el seu factor d’impacte. Estarà al quartil 1 si es troba entre les més destacades, quartil 2, 3 o 4 conforme el seu factor d’impacte siga menor.

  1. JIF Range –  Podem restringir la cerca segons un rang determinat de factor d’impacte, independentment de la divisió per quartils.

  1. JCI Range – De la mateixa manera podem restringir la cerca segons l’indicador de citació (JCI)

  1. JIF Percentile – El percentil és un valor que ve determinat per la posició d’una revista  dins la seua categoria segons el seu factor d’impacte.

El percentil no representa directament el tant per cent on està la revista en el rànquing, però el valor percentil reflecteix eixa posició. Un valor percentil de 90, per exemple, ens diu que eixa revista està dins el 10% del seu rànquing segons el seu factor d’impacte.

Per tant, quan millor siga la seua posició per factor d’impacte, més elevat serà el seu percentil. Les revistes millor valorades seran les que tinguen un valor més a prop de 100.

Si per exemple volem un llistat de les revistes d’oftalmologia que estiguen en el 10% del rànquing per factor d’impacte, fixarem el filtre JIF Percentile ‘de 90 fins a 100’.

Una revista pot estar en més d’una categoria, per tant tindrà un valor percentil per cadascuna d’elles. De la mateixa manera, es pot traure un valor global fent la mitjana de percentils.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.