Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Recursos-e Ciències: Recursos d'Informació en Matemàtiques: zbMATH Open

zbMATH Open

Què és zbMATH Open?

Zentralblatt MATH (zbMATH Open) és el servei de resum i revisió de matemàtiques pures i aplicades més complet i de llarga durada del món. Per obtenir informació general sobre la base de dades i el seu historial, consulteu la nostra pàgina Informació i, en particular, els nostres vídeos tutorial.

Contingut

La base de dades zbMATH Open conté aproximadament 4 milions d’entrades bibliogràfiques amb ressenyes o resums extrets actualment de més de 3.000 revistes i sèries, i 180.000 llibres de totes les àrees de les matemàtiques pures, així com aplicacions, en particular de ciències naturals, informàtica, economia i enginyeria.
Un article o llibre és rellevant per a zbMATH Open si contribueix a la teoria matemàtica, tracta problemes problemàtics o aplica tècniques matemàtiques avançades.
La cobertura comença el 1826 i es completa des del 1868 fins a l'actualitat mitjançant la integració de la base de dades Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik - (ERAM).
zbMATH Open és produït per l'oficina berlinesa de FIZ Karlsruhe - Institut Leibniz d'Infraestructura d'Informació GmbH (FIZ Karlsruhe). Els editors són l’European Mathematical Society (EMS), FIZ Karlsruhe i l’Acadèmia de Ciències i Humanitats de Heidelberg.

Què tan actualitzat està obert zbMATH?

zbMATH Open s'actualitza diàriament amb noves dades bibliogràfiques i resums. Els nous números de revistes principals s’inclouen com a molt tard dins dels 3 mesos posteriors a la publicació i, regularment, fins i tot abans.
Les revisions també s’actualitzen diàriament després de la realització del treball editorial inicial. El treball editorial final sobre ressenyes i resums es realitza posteriorment el més ràpidament possible.

Opcions de cerca

zbMATH Open permet cercar

  • Documents
  • Autors
  • Revistes
  • per matèries mitjançant l´index de Mathematics Subject Classification – MSC2020
  • Software
  • Fórmules

Com puc cercar millor a zbMATH Open?

Simplement comenceu a cercar zbMATH Open mitjançant la cerca d'una línia i filtreu els resultats després mitjançant els menús desplegables. Si voleu esborrar el camp de cerca, només cal que torneu a fer clic a la pestanya de cerca escollida. Per obtenir una explicació dels possibles camps de cerca i operadors, podeu consultar sempre el Resum d'ajuda disponible fent clic al botó Ajuda o a la pàgina d'ajuda general.
Com a alternativa, podeu utilitzar la cerca estructurada que ofereix una màscara de consulta convenient que combina tots els avantatges de la cerca d’una línia i la cerca de fórmules. Per obtenir una breu descripció de les funcions de cerca incloses més recentment, consulteu açí.
Per identificar ràpidament el nombre Zbl de publicacions, per exemple, d’una llista de referències, l’eina de coincidència de cites zbMATcH és la manera més senzilla. A part de les consultes clàssiques que fan servir l'autor, el títol i altres camps, també es pot posar una cadena de referència en brut (possiblement també contingui errors tipogràfics i formats de referència inusuals) al primer camp. Una cerca difusa retornarà el resultat Open zbMATH més proper a l'entrada, si s'aconsegueix una puntuació mínima de semblança. Per a fragments o fitxers bibtex, podeu utilitzar la interfície BibTeX.

Per a què serveixen les sis pestanyes diferents?

Hi ha sis pestanyes de cerca diferents dins de zbMATH Open, cadascuna orientada a contingut diferent i que ofereix oportunitats de cerca especialitzades, que s’expliquen detalladament si feu clic al botó Ajuda.

  •     Utilitzeu la pestanya Documents si cerqueu entrades bibliogràfiques (articles de revistes, llibres i articles de llibres). Aquí també podeu utilitzar la cerca estructurada que inclou la cerca de fórmules.
  •     Utilitzeu la pestanya Autors si cerqueu perfils d'autor. Es busquen totes les parts del nom d’un autor, diferents transliteracions, variacions de nom i pseudònims.
  •     Utilitzeu la pestanya Revistes si cerqueu el perfil d'una revista o d'un serial. Es busquen totes les parts del nom d’una revista, així com els formularis curts habituals. També podeu fer cerques amb l’ISSN (International Serials Standard Number) o el nom de l’editor.
  •     Utilitzeu la pestanya Classificació si cerqueu totes les entrades bibliogràfiques pertanyents a una determinada categoria de classificació del MSC 2020. Es busquen tant codis de classificació com textos. Com a alternativa, podeu navegar per l’arbre de classificació. Consulteu també "Què és el MSC"?
  •     Utilitzeu la pestanya Programari si cerqueu programari matemàtic. Podeu cercar noms, descripció verbal, classificació segons el MSC, paraules clau gratuïtes, el llenguatge de programació i creadors. Consulteu també "Què és swMATH" i https://swmath.org/help.
  •     Utilitzeu la pestanya Formulæ si cerqueu entrades bibliogràfiques (articles de revistes, llibres) pel contingut de la fórmula. Es troba tota entrada que conté la fórmula donada al títol, resum o ressenya. Les consultes es formulen a LaTeX i les variables de cerca s’han de marcar amb un signe d’interrogació anterior i acabar amb caràcters en blanc. Vegeu també "La cerca de fórmules".

També podeu utilitzar la cerca estructurada a la pestanya Documents, que combina totes les possibilitats de cerca de documents. Consulteu també "Com fer cerques"

Què és la Classificació de Matèries de Matemàtiques (MSC)?

The Mathematics Subject Classification (MSC) és un esquema de classificació mantingut per zbMATH Open and Mathematical Reviews. Aquests serveis de revisió i molts altres els utilitzen per classificar els ítems de la literatura de ciències matemàtiques.
El MSC s’actualitza cada 10 anys, sent la versió actual MSC2020.

Què és swMATH?

swMATH és la nostra base de dades gratuïta per a programari matemàtic, si us plau consulteu açí.
Per a contribucions a la base de dades de programari swMATH, consulteu açí.

Com funciona la cerca de fórmules?

Consulteu açí  per obtenir informació general i search.mathweb.org per obtenir informació detallada sobre el motor aplicat.

Quina diferència hi ha entre els formats de visualització?

Oferim tres maneres de mostrar fórmules matemàtiques, MathML, MathJax i LaTeX.

El MathML (Mathematical Markup Language) basat en XML és la solució recomanada per W3C per mostrar contingut matemàtic a la web i s'estableix per defecte a zbMATH Open. Permet no només la visualització gràfica de fórmules, sinó que també reflecteix la seva estructura i, per tant, és la base per a la nostra cerca de fórmules.
Si el vostre navegador no admet MathML, oferim la visualització de fórmules per la biblioteca JavaScript MathJax o per LaTeX, aquest últim només presenta el codi LaTeX sense processar. De totes maneres, no hi ha pèrdues en la funcionalitat de cerca en canviar entre els formats de visualització.
Podeu triar el vostre format preferit mitjançant el botó Preferències de l'extrem superior dret.

Puc obtenir textos complets de zbMATH Open?

La base de dades zbMATH Open conté aproximadament 2,5 milions d’enllaços directes a versions electròniques de les publicacions indexades, als llocs web dels editors i / o a biblioteques electròniques amb accés obert als textos complets (en particular a la Biblioteca Europea de Matemàtiques Digitals EuDML i a ElibM) .
El nombre d'enllaços de text complet creix constantment. Consulteu també açí.

Com puc rebre actualitzacions sobre novetats del meu camp?

zbMATH Open ofereix actualitzacions quinzenals en un format de feed que poden llegir tots els lectors de notícies moderns. Simplement feu clic a la icona del feed al costat de l’identificador d’autor al perfil d’un autor o a l’encapçalament del tema a la pestanya de classificació. Tingueu en compte que es poden unir diversos identificadors d’autor o codis MSC per comes, per exemple, podeu utilitzar l’enllaç per mantenir-vos informat sobre els camps de la geometria convexa, geometria tropical i semicamps.

He trobat un error a la base de dades. Amb qui he de contactar?

Agraïm molt la vostra ajuda per corregir les entrades errònies de la base de dades en qualsevol sentit. Poseu-vos en contacte amb la redacció.
Per obtenir suggeriments sobre els perfils d'autor, consulteu "Com es corregeix el meu perfil".

Com funciona la desambiguació de l'autor?

A zbMATH Open perseguim dues estratègies paral·leles per millorar la identificació inequívoca d’autors. Apliquem un algorisme basat principalment en l’anàlisi de la col·laboració de coautors i el patró d’activitat editorial.
Des del 2015, la integració de diversos serveis relacionats, com ara Mathematics Genealogie Project (MGP), Wikidata o ORCID, permet al nostre algorisme millorar la consistència temporal de les assignacions d’autoria.
A més, des del 2014 oferim una interfície de desambiguació d’autors fàcil d’utilitzar. Aquesta eina us permet editar qualsevol perfil d'autor i corregir i / o completar les assignacions d'autoria realitzades per l'algorisme. Estem treballant constantment en la millora de l'algorisme i la revisió de les dades heretades.

Puc corregir el meu perfil d’autor?

Sí, se us convida a corregir el vostre propi perfil, així com el dels companys. Ajudeu-nos a millorar zbMATH Open confirmant o excloent documents d’un perfil d’autor, combinant dos o més perfils d’autor en un de sol, inclosos identificadors d’autors com ORCID, etc. o escrivint suggeriments al nostre equip de desambiguació d’autors.
L’edició d’un perfil d’autor no requereix res més que una adreça de correu electrònic vàlida. Podeu utilitzar la interfície de desambiguació de l'autor a la qual accediu mitjançant el botó Edita el perfil de cada pàgina de perfil. El nostre equip comprovarà a fons totes les sol·licituds dels usuaris.

Per què el meu darrer treball encara no està inclòs?

Hi ha dos factors principals per a l'addició retardada d'un document a la base de dades. Podria haver-hi un retard en el lliurament de dades bibliogràfiques per part de l’editor, cosa que és vàlida sobretot per a revistes exclusivament impreses. A part d'això, no processem tots els documents a l'arribada, sinó d'acord amb el nostre esquema de prioritat intern.
Mantenim un contacte constant amb els editors per millorar el procés de lliurament de dades alhora que treballem en millores addicionals en els fluxos de treball interns.
Tot i això, si no trobeu el vostre darrer article encara que coincideixi amb els criteris de zbMATH Open, no dubteu a posar-vos en contacte amb els nostres editors a través de editor@zbmath.org.

Què passa amb les referències d'articles?

Per als articles de prop de 600 revistes, es lliuren llistes de referències, amb enllaços a les seves entrades Open zbMATH, així com les seves versions electròniques mitjançant Document Object Identifier (DOI).
És un dels nostres principals projectes actuals per millorar i ampliar la inclusió de referències. Actualment, més d'1,2 milions d'entrades contenen referències.

Per què tinc menys cites a zbMATH Open que en altres llocs?

Els recomptes de cites a zbMATH Open de vegades són inferiors als proporcionats per altres serveis. En primer lloc, zbMATH Open se centra només en contribucions de recerca matemàtica revisades per parells, de manera que no es compten les referències de revistes fora del nostre àmbit ni de preimpressions. En segon lloc, la desambiguació de l'autor exclou de l'anàlisi els documents aportats falsament.
A causa d'aquesta elevada qualitat de les dades i de la cobertura completa de la literatura matemàtica mundial, els números de cites proporcionats per zbMATH Open reflecteixen de manera molt fiable l'impacte específic de la vostra investigació a la comunitat matemàtica.
A més, el nostre reconeixement de referència es millora contínuament. Actualment zbMATH Open té més de 14 milions de referències enllaçades.

  • Geometria:  Busca el terme Geometria en qualsevol camp.
  • Funct* : Els truncaments són especificats per * (p. ex. funcions, functorial, etc.).
  • "Topological group" : les cerques de multiples paraules hauràn de posar-se entre "marques d'esment recte".
  • au: Bourbaki & ti: l'àlgebra:  el camps au i ti cerca per autor i títol. L'operador & pot ser omès.
  • Chebyshev | Tschebyscheff : el operador | permet per buscar Chebyshev o Tschebyscheff.
  • "Quasi* Map*" py: 1989 : el camp py permet buscar documents per un any concret.
  • so: Eur* J* Mat* Soc* cc: 14: El camp so cerca publicacions en una font particular i el camp cc cerca dins de matrials amb un codi de classificació de matemàtiques.
  • "Parcial diff* eq*" ! elliptic : El camp ! elimina tots els resultats que continguni la paraula elíptic.
  • dt: b & au: Hilbert : el camp dt permet cercar per tipus de document: j: revista; b: llibre;  a: capítol de llibre)
  • py: 2000-2015 cc: (94Un | 11T): el camp py permet cercar per rangos d´anys. Els termes poden ser agrupats dins de parèntesi.
  • la: chinese : el camp la cerca documents en una llengua donada.També es pot usar la norma  ISO 639-1 de codis de llengua per realitzar les cerques.

  • jt: cerca per títol.
  • pu: cerca per editor.
  • sn: cerca per ISSN, tant l´imprés com l´electrònic
  • cc: cerca per camps principals.
  • py: cerca per períodes de temps.
  • cy: cerca per país
  • la: cerca per llengua
  • tp: tipus de revistes
  • Podem cercar tots el documents pertanyents a un camp i subcamp específic de matèria o bé subscriure'ns mitjançant un lector RSS (exemples açí) a tot els materials indexats d'un determinat camp clicant a l´icona .

  • Es pot cercar per nom de programari, per termes de matèria o llenguatge, per codis MSC o per autor o paraules clau.
  • swMATH És un nou servei d'informació per programari matemàtic. Ofereix accés obert a una base de dades comprensible amb informació en programari matemàtic i proporciona una col·lecció sistemàtica de referències a programari-publicacions matemàtiques pertinents.

  • Les consultes poden ser formulades en LaTeX:  m < \infty
  • Poder fer-se consultes mitjançant operadors matemàtics comuns però les variables matemàtiques no es ??
  • Les variables de recerca han de ser precedides per un signe de interrogació i acabar amb un espai en blanc: ?a^2 + ?b^2
  • Les variables poden ocórrer múltiples vegades i rebre idèntic instàncies; aquesta cerca coincideix amb  la commutativitat: ?a+?b = ?b+?a
  • Les consultes de variables estàn permeses en posició funcional: ?f(?a+?b)
Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.