Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Fraus editorials

Característiques habituals

El creixement de les revistes depredadores ha sigut exponencial en els últims anys, i cada vegada més, refinen els seus mètodes per camuflar-se i fer-se passar per revistes científiques legítimes.

 

A continuació, destaquem algunes de les característiques més comuns d'aquestes revistes que poden suposar un senyal d'alerta:

 

  • Els correus de contacte presenten textos poc treballats i de vegades mencionen organismes desconeguts.
  • El nom de la revista es pot confondre fàcilment amb el d'una revista prestigiosa en aquella àrea.
  • La web de la revista sol tindre poca informació, sols ser de baixa qualitat, amb enllaços trencats i dades fictícies, però, cada vegada més imiten millor el disseny de les vertaderes revistes científiques.
  • La informació està poc clara o fins i tot és falsa sobre els membres de l'editorial. No incliuen informació concreta sobre els comités editorials.
  • Mencionen la indexació en bases de dades poc conegudes, sense enllaçar a la font, o la relació amb societats científiques que no existeixen.
  • Ofereixen mètriques falses o dubtoses.
  • Conviden a participar a investigadors en temes que no tenen res a veure amb la seua especialitat d'estudi.
  • Procés de revisió deficient o inexistentAccepten els manuscrits sense cap tipus d'avaluació.
  • No hi ha normes clares per als autors i poca informació sobre els costos de les APC i honoraris, que de vegades es revelen com a condició obligatòria en la carta d'acceptació.
  • No inclouen una declaració ètica sobre les polítiques de publicació, ni sobre drets d'autor i llicències.
  • Es dirigeixen als investigors amb mailings massius tipus spam, amb campanyes de promoció agressives, convidant als investigadors a participar en la revista (Call for papers).
  • Publiquen un alt número d'articles a l'any, de temàtieus variades, sense tindre una matèria definida. 

 

                                                                    

Altres publicacions fraudulentes o problemàtiques

Són publicacions que aparenten ser acadèmiques, però presenten una mancança de rigor científic i de no compliment dels estàndars de qualitat de la comunitat acadèmica. Tot i que les revistes espúries i les revistes depredadores comparteixen característiques i presenten desafiaments per a la integritat de la publicació acadèmica, no són sinònimes. Les revistes depredadores estan clarament motivades pel guany financer i són activament enganyoses, mentre que les revistes espúries poden simplement ser negligents en la qualitat editorial sense una intenció explícita d'estafar els autors.

Són publicacions on el contingut editorial està influenciat o determinat per les contribucions econòmiques de les persones que desitgen apareixer en les seues pàgines, la  publicació no sempre es basa en la qualitat o el mèrit del treball,  a més a més,  no es garanteix que l'obra siga revisada per parells.

Són un fenòmen en el qual ciberdelinqüents o entitats fraudulentes prenen el control d'una revista acadèmica legítima, o creen una versió falsificada, amb l'objectiu d'explotar la seua reputació per obtenir guanys il·legals. En aquest cas, parlem d'un frau tipus web spoofing.

Consulta l'eina Retraction Watch Hijacked Journal Checker per a identificar aquestes publicacions.

Els "paper mills" són serveis que produeixen treballs acadèmics falsos o fraudulents per a estudiants o investigadors que volen presentar aquests documents com a propis. Aquests serveis solen redactar assaigs, tesis, articles de recerca i altres tipus de documents acadèmics a canvi d'un preu. Són un problema significatiu en l'àmbit educatiu i científic perquè fomenten el plagi, la deshonestedat acadèmica i la corrupció en la producció de coneixement.

La intel·ligència artificial (IA) està influint de manera significativa en l'àmbit de l'educació i la recerca acadèmica. Aquesta influència pot ser tant positiva com negativa, depenent de com es faci servir la tecnologia. Els "paper mills" poden utilitzar la IA per generar treballs acadèmics automàticament, això facilita la producció massiva de documents en poc temps i amb un mínim d'intervenció humana.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.