|
Si tens dubtes, pots contactar amb el Servei de Biblioteques i Documentació a través de La Biblioteca Respon.
La publicació acadèmica ha experimentat una expansió sense precedents, facilitada per l'accés global a la informació i la necessitat creixent de compartir coneixement de manera ràpida i eficient. Aquest entorn, on l'edició científica s'ha convertit en un negoci, ha propiciat l'aparició de les anomenades "revistes depredadores".
Què són les revistes depredadores?
Les revistes depredadores son aquelles que sol·liciten manuscrits pels quals cobren sense proporcionar els processos editorials bàsics i procediments de qualitat (com la revisió per parells) que constitueixen els principals senyals d'identitat de les publicacions científiques.
Aquestes revistes es caracteritzen per la seva falta de rigor científic, processos de revisió poc transparents i pràctiques èticament qüestionables que exploten la necessitat de publicació de molts investigadors.
Les revistes depredadores aprofiten la pressió que recau sobre els investigadors per publicar de manera constant, fet que sovint és necessari per a l'avançament de la seva carrera acadèmica i per obtenir finançament.
Aquestes revistes ofereixen un camí aparentment fàcil per a la publicació, però el seu objectiu principal no és la difusió de coneixement de qualitat, sinó el benefici econòmic a través de tarifes elevades de publicació.
Aquestes publicacions tenen una sèrie de factors en comú:
Aquestes males conductes es materialitzen a l'edició de revistes amb massa números monogràfics o especials, amb un elevat nombre d'articles per any, i es publiquen de forma molt ràpida i fàcil, per obtenir factors d'impacte alts.
Per tant, els investigadors han de verificar la reputació de la revista mitjançant bases de dades acadèmiques fiables, revisar el procés de revisió per parells i avaluar la transparència i ètica de la publicació, a més de seguir les millors pràctiques de la comunitat científica.