|
RODERIC ofereix als autors un canal de difusió de les seues obres respectant tots els seus drets d'autor, tant morals com d'explotació.
Tots els registres de RODERIC són accessibles en internet. Els arxius oberts són una alternativa eficaç a l'hora de protegir els drets d'autor sobre els seus treballs. En fer aquests públics en la web i treballar amb protocols i estàndards que afavoreixen la visibilitat, es garanteix a l'autor que el seu treball s'identificarà amb la seua persona i amb la institució, evitant d'aquesta manera actes de plagi sobre la seua obra.
RODERIC es basa en l'autoarxiu: la persona que diposita el seu treball es responsabilitza de l'autoria d'aquest, i de no haver transferit o cedit en exclusiva els drets d'explotació d'aquesta obra a tercers (editorial o revista científica).
RODERIC respon al compromís de la Universitat de València amb el moviment d'accés obert al coneixement, sense perjudici del seu compromís a vetllar pels drets de propietat intel·lectual.
Els drets d'autor pertanyen a l'autor de l'obra pel mer fet de la seva creació:
En dipositar un document en RODERIC, l'autor reté tots els drets d'autor.
Tot el material dipositat en RODERIC està subjecte a copyright. Quan un autor diposita un treball en RODERIC confirma que posseeix el seu copyright o que ha estat autoritzat pel titular del copyright per a dipositar-lo i autoritza que el repositori difonga de manera no exclusiva, emmagatzeme i preserve l'objecte digital dipositat.
En el marc de la propietat intel·lectual, poden plantejar-se dues situacions:
L'autor, d'una banda, ha d'acceptar una llicència de dipòsit* perquè la universitat puga reproduir, transformar, distribuir i comunicar públicament el material dipositat en RODERIC. Per una altra, autoritza l'ús posterior d'aquesta obra sota els termes d'una llicència Creative Commons, sempre que mantinga la propietat de tots els drets de propietat intel·lectual.
En aquest cas cal conèixer les condicions en què s'han cedit els drets d'autor als editors. Els editors tenen diferents polítiques en relació amb el "Open Access". Molts permeten la publicació d'alguna de les versions del document en els arxius oberts institucionals:
Conforme als principis de l'Accés Obert, els usuaris poden llegir, descarregar, copiar o imprimir una obra, sempre que es respecten els drets dels autors. L'autor per la seua part pot delimitar els usos que desitja que facen de la seva obra mitjançant una llicència d'ús.
¿Qué es Creative Commons?És una organització sense ànim de lucre que ofereix models de llicències que permeten als autors dipositar la seua obra de manera lliure en internet, limitant els usos que d'aquesta obra es poden fer. Aquestes llicències han estat revisades en cada país per juristes experts en propietat intel·lectual, de manera que siguen sempre respectuoses amb la legislació aplicable.
Els documents incorporats a RODERIC es trobaran per defecte sota les condicions d'ús següents:
Llicència Creative Commons Reconeiximent-NoComercial 4.0 Internacional.
És a dir, es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que es cite a l'autor(es) original i que l'ús que es faça de l'obra no siga comercial.
Quan un usuari decideix utilitzar una obra amb una llicència Creative Commons, es converteix en llicenciatari i es compromet a acceptar i respectar les condicions de la llicència establerta per l'autor.
En cas d'incompliment o infracció d'una llicència Creative Commons, l'autor, com amb qualsevol altra obra i llicència, haurà de recórrer als tribunals. Quan es tracte d'una infracció directa (per un usuari de la llicència Creative Commons), l'autor li podrà demandar tant per infracció de la propietat intel·lectual com per incompliment contractual (ja que la llicència crea un vincle directe entre autor i usuari/llicenciatari).
El dret moral d'integritat recollit per la legislació espanyola queda protegit, encara que no aparega en les llicències Creative Commons. Aquestes llicències no substitueixen ni redueixen els drets que la llei confereix a l'autor; per tant, l'autor podria demandar a un usuari que, amb qualsevol llicència Creative Commons, hagués modificat o mutilat la seva obra causant un perjudici a la seva reputació o els seus interessos. Per descomptat, la decisió de quan hi ha hagut mutilació i de quan la mutilació perjudica la reputació o els interessos de l'autor quedaria en mans de cada Jutge o Tribunal.
Abans del dipòsit s'ha de comprovar que no s'incompleixen les polítiques de drets de les editorials o de les revistes. Hi ha editorials que permeten posar en accés obert el PDF definitiu publicat (versió de l'editor, VOR), unes altres la versió de l'autor amb les modificacions dels revisors (postprint, AM) i/o la versió inicial enviada a la revista per a la seva revisió (preprint, AO i SMUR). En JISC-Open policy finder (abans SHERPA/RoMEO) (revistes internacionals) i DULCINEA (revistes espanyoles), així com en les pàgines web de les respectives editorials, es pot consultar si es permet o no l'autoarxiu d'alguna d'aquestes versions.
Molts editors acadèmics demanen als autors que els cedisquen tots aquests drets com a part del procés de lliurament dels treballs. Per tant, és important que l'autor sàpiga a què està renunciant amb la publicació d'un treball seu: si l'autor cedeix incondicionalment el copyright del seu treball a l'editor d'una revista, perd els drets indicats (com a excepcions, si és el cas, per a ús personal o amb finalitats didàctiques) ja que passen a ser propietat de l'editor. Les conseqüències són múltiples, ja que afecten de manera considerable en la publicació, distribució i usos dels treballs.
Hi ha opcions contractuals alternatives a la cessió exclusiva, com són la cessió parcial (en què s'estableixen uns drets per a l'autor i altres, com la publicació o la distribució, per a l'editor) o la no cessió (en aquest cas, l'autor atorga a l'editor el permís, mitjançant llicència, per a publicar l'obra, però retenint el copyright). L'autor també pot intentar modificar els termes contractuals si no els considera justos, mitjançant la inclusió d'una addenda (propostes com la SPARC Author Addendum).
Més informació