|
El punt 5 de la nova normativa per a l'avaluació de l'activitat investigadora establida per la ANECA per a la campanya 2024 estableix que "d'acord amb l'article 12 de la LOSU, en tots els camps es requerirà el depòsit en repositoris institucionals o temàtics d'accés obert de les publicacions científiques, conjunts de dades, codis i metodologies que se sotmeten a avaluació, incloent-hi un identificador persistent (DOI, Handle o similar) a fi d'aconseguir els objectius d'investigació i innovació responsables i de lliure circulació dels coneixements científics i les tecnologies que promulguen les polítiques europees de ciència oberta”. RODERIC, com a repositori institucional de la UV, és una opció amb la qual comptem, en complir aquests requisits tècnics i d'accessibilitat establits per la ANECA.
A tindre en compte en aquells ítems depositats en RODERIC que no són d'accés obert (p.e. els de "metadata only access"). La ANECA en la Resolución de 11 de diciembre de 2024, de la Secretaría General de Universidades,indica que:
Cada aportació que es presente haurà d'incloure (entre altres coses) el següent:
" Solo en el caso de publicaciones que no se encuentren en acceso abierto, el archivo en PDF de dichas aportaciones, de forma que se facilite el trabajo de evaluación de los comités asesores."
Molt important a tindre en compte:
Han de depositar-se els articles anteriors a 2011 (Llei de la Ciència)? I els llibres i capítols de llibres anteriors a 2022 (modificació de la Llei de la Ciència)?
Més informació de preguntes freqüents relacionades amb aquesta convocatòria de sexennis, açi (pendent d'actualitzar a 2024).
Dades importantes per a la sol·licitud de sexennis
1. Mètriques d'ús i lectura
Atés que la nova convocatòria combina indicadors qualitatius i quantitatius, en el seu annex I ofereix una taxonomia de mètriques recomanades en la qual es descriuen, entre altres, les mètriques d'ús i lectura: descàrregues, visualitzacions o visites. De manera específica, esmenta que "no serà suficient amb al·ludir al comptatge bàsic, sent necessari que les dades siguen degudament justificades i contextualitzades, per exemple, especificant els països, ciutats i institucions que han accedit a les aportacions i la seua rellevància". RODERIC permet accedir a aquesta informació si, en el menú vertical de l'esquerra, anem al meu compte -> Ver Estadísticas de uso:
2. Data de posada a disposició pública
D'altra banda, la metadada a aportar per a justificar la data de posada a disposició pública és dc.date.available, que trobarem al fer click sobre Ver registre complet, a la pàgina del document:
3. Identificador persistent d'objecte digital (Handle)
Trobarem l'identificador Handle directament a la barra de cerca del nostre navegador web al moment d'accedir a l'article en qüestió, o en la metadada dc.identifier.uri:
Abans de depositar la nostra producció, especialment en el cas dels articles científics, hem d'assegurar-nos que la política editorial de la revista ho permiteix. Per a fer-ho tenim diverses opcions:
1. JISC-Open policy finder (abans SHERPA/RoMEO)
JISC-Open policy finder (abans SHERPA/RoMEO) és un servei en línia que reuneix i presenta les polítiques d'accés obert d'editorials i revistes de tot el món. El servei és utilitzat per investigadors, personal de repositoris i equips per a ajudar els usuaris a comprendre les complexes polítiques d'accés obert d'editorials i revistes. Per conéixer el seu funcionament, podeu consultar la nostra guia en Libguides.
Totes les editorials i revistes registrades en Romeo són analitzades per a oferir resums dels permisos d'autoarxiu i les condicions dels drets atorgats als autors revista per revista. La informació sobre polítiques proporcionada a través d'aquest servei té com a principal objectiu servir a la comunitat investigadora acadèmica, fent que les persones investigadores puguen decidir on publicar.
Donat l'abast actual de l'accés obert, JISC-Open policy finder és útil per a aconseguir una representació precisa i clara de les polítiques concretes de cada revista sense perdre'ns en la varietat de tota la gamma d'opcions disponible. Només hem de realitzar una cerca (per publicació, ISSN, editorial...) i accedirem a les dades relatives a la revista en qüestió (llicència d'ús, tipus d'embargament, condicions per a la difusió...). Entre els seus avantatges, trobem una interfície mòbil polida i un sistema d'icones per a representar els diferents elements de les polítiques editorials, per a fer-ho més intuïtiu i clar per als usuaris.
2. DULCINEA
Per a revistes espanyoles, tenim DULCINEA, que funciona de manera similar. De fet, la nomenclatura utilitzada a DULCINEA està basada en el mateix sistema utilitzat per JISC-Open policy finder.
3. Contactar amb l'editor
Si volem dipositar un document que no té una política definida sobre l'accés obert, hem de contactar amb l'editor per a sol·licitar el seu permís. Per a això pot utilitzar aquest model de correu electrònic. A l'hora de realitzar el dipòsit ha de reexpedir-nos aquest permís a roderic@uv.es.