Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Museus d'Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia: Inici

Guia amb enllaços a museus de tot el món especialitzats en la Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia

Presentació de la guia

Museu de l'Institut López Piñero (València)Propòsit

En aquesta guia trobareu una selecció d'enllaços a diferents museus d'arreu del món especialitzats en Història de les Ciències, Història de la Medicina o Història de la Tecnologia. Hem fet aquest llistat amb la intenció que servisca com a ferramenta per als investigadors que treballen en aquestes àrees, donant-los notícia de l'existència d'aquests centres, que de vegades passen desapercebuts a causa de la llunyania geogràfica o d'una escassa projecció mediàtica. També, en segon termini, volem que siga una forma de suscitar la curiositat de la resta de la comunitat universitària i animar-la a visitar alguns si tenen l'oportunitat.

Per no fer un llistat massa llarg o dispers no s'han tingut en compte ni museus especialitzats en altres temàtiques ni museus dedicats a la història en general (encara que puguen ser també grans fonts d'informació per als investigadors), a no ser que tinguen fons relacionats amb les ciències d'una especial rellevància o amb un gran pes en el conjunt de la seua col·lecció.

Tampoc hem inclòs els museus de ciències i de descobriment enfocats a la divulgació interactiva de la ciència, llevat d'aquells que fan també exposicions amb una perspectiva historicista o compten amb col·leccions històriques.

Ordenació i estructura

Encara que hi ha moltes institucions especialitzades en la història d'un àmbit científic concret, com la medicina o la química, hem decidit no classificar-les temàticament, ja que les col·leccions de moltes d'elles abasten més d'una ciència, quan no directament totes, i es faria molt difícil adscriure-les a una categoria concreta. En comptes d'això, hem preferit fer una divisió territorial, agrupant els museus per continents i dins d'aquests per països, sempre que n'hi haja més d'un al mateix país. Per als països que només en tenen un, els hem agrupat a una mateixa pestanya dins del seu continent, per a fer més àgil la cerca.

​Cada museu de la guia consta del nom d'aquest i la ciutat on es troba, enllaçats al seu lloc web (o a la seua pàgina dins del lloc de la seua institució, si no en té de propi), una xicoteta descripció indicant la seua especialització o el més destacable de la seua col·lecció i, per últim, una xicoteta imatge del seu logotip o d'alguna fotografia de la seua col·lecció.

Hem d'aclarir també que ens hem centrat als museus "físics", i per tant no tots els centres ressenyats tenen digitalitzada part de la seua col·lecció, sent necessari a la majoria dels casos fer una visita presencial si volem accedir a les col·leccions o exposicions. Als casos en què sí que es pot accedir en línia a una part important dels seus fons així ho hem indicat a la descripció. En relació amb aquest punt, també podeu consultar la nostra guia "Col·leccions digitals per a la Història de la Ciència", on trobareu enllaços als fons en línia de diverses institucions, amb tota mena de materials digitalitzats.

Biblioteca Historicomèdica

Biblioteca Històrico-mèdica

La biblioteca en xarxes

Facebook Instagram Twitter Youtube Pinterest

 

Avís legal

Els noms, imatges i logotips mostrats a la guia són propietat dels seus respectius autors i entitats, i s'han utilitzat només amb fins informatius.

Per afegir un enllaç a la guia pot proposar-ho contactant amb la Biblioteca Històrico-mèdica. De la mateixa manera, si no vol que la seua institució aparega al llistat pot demanar-nos la seua supressió i l'esborrarem al més prompte possible.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.