Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

Col·leccions digitals per a la Història de la Ciència: Inici

Guia amb enllaços a col·leccions digitals en accés lliure d'interés per a la Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia

Presentació de la guia

Miniatura del manuscrit "Geometria magistri" de Thomas Bradwardine (Col·lecció Somni)

Propòsit

En aquesta guia trobareu una selecció d'enllaços a diferents col·leccions digitals o exposicions virtuals en línia, les quals considerem d'interés per a l'estudi de la Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia (recordeu que, si sou membres de la Universitat de València, teniu també al vostre abast una gran quantitat de recursos en línia que podeu consultar a les diferents guies, i que estan disponibles a través del catàleg Trobes).

Aquests recursos pertanyen a diferents institucions culturals d'arreu del món, i han sigut escollits basant-nos en diversos aspectes com el seu interés científic o històric, la qualitat de les peces i, per descomptat, que es puga accedir a ells lliurement i de manera gratuïta des de casa. Altres requisits han sigut que donen accés al text complet (si es tracta de material bibliogràfic) o que incloguen imatges quan es tracte d'objectes, així com que tinguen una qualitat acceptable per a la seua visualització en el cas de les fotografies, dibuixos i altres materials iconogràfics.

Esperem que aquest llistat, que anirà ampliant-se amb el temps, servisca com a ferramenta per a la investigació, però també que desperte la curiositat de l'alumnat i públic en general, donat que el patrimoni històric digitalitzat al qual podem accedir és moltes vegades tan desconegut com ample i interessant.

Ordenació i estructura

A causa de la dificultat per a classificar els recursos temàticament, i els condicionaments tècnics de l'aplicació que dóna suport a la guia hem ordenat els enllaços en grans grups generals:

  • Col·leccions generalistes: enllaços a grans biblioteques o portals digitals que no estan enfocats a les ciències però compten igualment amb documents històrics científics digitalitzats que poden ser valuosos per a l'historiador de la ciència.
  • Col·leccions científiques pluritemàtiques: grup que inclou recursos amb documents de diverses ciències alhora.
  • Ciències bàsiques: grup que arreplega materials centrats a les matemàtiques, la física, la química o l'astronomia.
  • Ciències de la salut: amb documents sobre medicina, infermeria, farmàcia o veterinària.
  • Altres ciències: amb col·leccions centrades a les ciències de la vida (biologia, zoologia, botànica), agricultura i medi ambient o altres àrees científiques no contemplades als grups anteriors.
  • Instruments científics: col·leccions digitalitzades d'instruments científics i mèdics antics o catàlegs comercials d'aquests.

 

Quant als enllaços pròpiament dits, en alguns casos s'ha enllaçat directament al fons digital de la institució o portal responsable, mentre que en altres s'ha volgut destacar col·leccions o seccions concretes d'un mateix fons pel seu interés o la seua especialització. Cada enllaç inclou el nom d'eixa institució propietària o que l'allotja, així com una xicoteta descripció de què hi podrem trobar. Per a més informació sobre la reproducció o condicions d'ús dels materials digitalitzats consulteu les institucions propietàries.

Biblioteca Historicomèdica

Biblioteca Històrico-mèdica

La biblioteca en xarxes

Facebook Instagram Twitter Youtube Pinterest

 

Avís legal

Els noms, imatges i logotips mostrats a la guia són propietat dels seus respectius autors i entitats, i s'han utilitzat només amb fins informatius.

Per afegir un enllaç a la guia pot proposar-ho contactant amb la Biblioteca Històrico-mèdica. De la mateixa manera, si no vol que la seua institució aparega al llistat pot demanar-nos la seua supressió i l'esborrarem al més prompte possible.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.