Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
 

Col·leccions digitals per a la Història de la Ciència: Inici

Guia amb enllaços a col·leccions digitals en accés lliure d'interés per a la Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia

Presentació de la guia

Miniatura del manuscrit "Geometria magistri" de Thomas Bradwardine (Col·lecció Somni)
Propòsit

En aquesta guia trobareu una selecció d'enllaços a diferents col·leccions digitals o exposicions virtuals en línia, les quals considerem d'interés per a l'estudi de la Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia (recordeu que, si sou membres de la Universitat de València, teniu també al vostre abast una gran quantitat de recursos en línia que podeu consultar a les diferents guies, i que estan disponibles a través del catàleg Trobes).

Aquests recursos pertanyen a diferents institucions culturals d'arreu del món, i han sigut escollits basant-nos en diversos aspectes com el seu interés científic històric, la qualitat de les peces i, per descomptat, que es puga accedir a ells lliurement i de manera gratuïta des de casa. Altres requisits han sigut que donen accés al text complet (si es tracta de material bibliogràfic) o que incloguen imatges quan es tracte d'objectes, així com que tinguen una qualitat acceptable per a la seua visualització en el cas de les fotografies, dibuixos i altres materials iconogràfics.

Esperem que aquest llistat, que anirà ampliant-se amb el temps, servisca com a ferramenta per a la investigació, però també que desperte la curiositat de l'alumnat i públic en general, donat que el patrimoni històric digitalitzat al qual podem accedir és moltes vegades tan desconegut com ample i interessant.

Ordenació i estructura

A causa de la dificultat per a classificar els recursos temàticament, i els condicionaments tècnics de l'aplicació que dóna suport a la guia hem ordenat els enllaços en grans grups generals:

  • Col·leccions generalistes: enllaços a grans biblioteques o portals digitals que no estan enfocats a les ciències però compten igualment amb documents històrics científics digitalitzats que poden ser valuosos per a l'historiador de la ciència.
  • Col·leccions científiques pluritemàtiques: grup que inclou recursos amb documents de diverses ciències alhora.
  • Ciències bàsiques: grup que arreplega materials centrats a les matemàtiques, la física, la química o l'astronomia.
  • Ciències de la salut: amb documents sobre medicina, infermeria, farmàcia o veterinària.
  • Altres ciències: amb col·leccions centrades a les ciències de la vida (biologia, zoologia, botànica), agricultura i medi ambient o altres àrees científiques no contemplades als grups anteriors.
  • Instruments científics: col·leccions digitalitzades d'instruments científics i mèdics antics o catàlegs comercials d'aquests.

Quant als enllaços pròpiament dits, en alguns casos s'ha enllaçat directament al fons digital de la institució o portal responsable, mentre que en altres s'ha volgut destacar col·leccions o seccions concretes d'un mateix fons pel seu interés o la seua especialització.

Cada enllaç inclou el nom d'eixa institució propietària o que l'allotja, així com una xicoteta descripció de què hi podrem trobar.

Per a més informació sobre la reproducció o condicions d'ús dels materials digitalitzats consulteu les institucions propietàries.

Biblioteca Historicomèdica

Biblioteca Històrico-mèdica

La biblioteca en xarxes

Facebook Instagram Twitter  Pinterest

Avís legal

Els noms, imatges i logotips mostrats a la guia són propietat dels seus respectius autors i entitats, i s'han utilitzat només amb fins informatius.

Per afegir un enllaç a la guia pot proposar-ho contactant amb la Biblioteca Històrico-mèdica. De la mateixa manera, si no vol que la seua institució aparega al llistat pot demanar-nos la seua supressió i l'esborrarem al més prompte possible.

Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.