Skip to Main Content Imagen con enlace a nueva ventana
Biblioteca UV

TURIA: Portal de Revistes en Accés Obert: Accés obert

Aquesta és una guia que descriu el portal de revistes editades per la Universitat de València amb el sistema de publicació OJS, TURIA

Accés obert

Es coneix com accés obert (Open Access) a l’accés lliure, immediat i sense restriccions de material digital educatiu o acadèmic, principalment aquell que prové de publicacions de recerca científica especialitzada amb avaluació per experts. L’accés obert implica que qualsevol usuari amb accés a internet, en qualsevol moment, pot accedir a un article, llegir-lo, baixar-lo, desar-lo, imprimir-lo, emprar-lo, i fer-ne mineria de dades. Habitualment els articles en accés obert es troben sota llicències com ara les Creative Commons.

El moviment OA engloba no solament articles publicats en revistes sinó també un altre tipus de documents o objectes d’aprenentatge, com ara tesis doctorals, imatges, dades, documents audiovisuals, etc.

Els orígens del moviment OA cal cercar-los en el compromís social i científic a nivell internacional, avalat i ratificat en les següents declaracions:

Avantatges

  • Facilita l’accés gratuït a la recerca científica.
  • Incrementa la visibilitat de les obres, dels investigadors i de les institucions a les quals representen.
  • Augmenta l’impacte, la difusió i la divulgació de la recerca.
  • Permet als autors conservar la titularitat dels drets d’autor de les seues obres i establir les seues condicions d’ús.
  • Garanteix la preservació electrònica dels documents de recerca a llarg termini. 
  • Les agències avaluadores valoraran també la publicació en revistes i plataformes d'accés obert sense imposició de taxes als o a les autors/es ni als o a les lectors/és (modalitat «accés obert diamant»).

Com complir amb els mandats d’accés obert

L’accés obert fomenta la difusió de la literatura científica en internet en permetre que la recerca finançada públicament siga de domini públic.

La Declaració de Budapest estableix dues vies per a publicar en accés obert, principalment:

  • La via daurada, que es refereix a la publicació en revistes d’Accés Obert, normalment revisades per experts.
  • La via verda, que consisteix en la difusió en repositoris institucionals o temàtics, fruit del compromís d’una institució per a fer visible la producció dels seus professors i/o investigadors.

Altres vies de publicació són:

  • La via diamant o platí , que es refereix a les revistes que publiquen en accés obert, i que no cobren al personal investigador per publicar ni als qui lligen les seues publicacions. Aquestes revistes generalment són finançades per institucions acadèmiques o governamentals; o per societats científiques.
  • La via bronze, que fa referència a articles que són de lliure lectura en les pàgines de les editorials, però sense una llicència oberta explícita que permeta la seua distribució i reutilització.

Més informació a la web del Servei de Suport a la Investigació del SBD.

Polítiques i Normatives

Marc europeu

L’Accés Obert és impulsat per la Comissió Europea per a complir una de les cinc línies clau de l’Espai Europeu de l’Ensenyament Superior (EEES). En aquest context va sorgir el Programa Horizon 2020, que promovía el dipòsit en repositoris institucionals de la recerca, revisada per experts, finançada amb càrrec als pressupostos públics de la UE o dels països membres (clàusula 29.2 Grant Agreement). Horizon 2020 va ser substituït per Horizon Europe, el nou programa marc de recerca, que obliga a publicar en obert i seguir els principis de la Open Science en la investigació subvencionada amb el seu fons.

Altres normatives europees:

  • 10 de gener 2008. El Consell de Recerca Europeu (ERC) va publicar unes directrius que requereixen que totes les publicacions de projectes finançats per l’ERC revisades per experts (peer-reviewed) siguen dipositades en un repositori i que estiguen en accés obert en un termini màxim de 6 mesos.
  • VI (2002-2006) i VII (2007-2013) Sisè i Setè Programa marc I+D de la Unió Europea.
  • A l’agost 2008 va iniciar el Programa Open Access pilot in FP7.
  • Al desembre 2009 va iniciar el projecte Open Access infrastructure for Research in Europe (OpenAIRE).

Marc espanyol

  • Reial decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat: Obligatorietat de dipositar en accés obert les tesis doctorals aprovades (amb alguna excepcionalitat establida en el 14.6 i en la Disposició transitòria primera).
  • Llei 14/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació: Preàmbuls I i VI i Article 37: Els treballs de recerca finançats amb recursos públics han de ser accessibles digitalment en el termini de dotze mesos a partir de la seua publicació oficial.
  •  Llei 17/2022, de 5 de setembre, per la qual es modifica la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, per la qual , en el cas d'altres resultats d'investigació (llibres, capítols de llibre, conjunts de dades,etc.) el depòsit en repositoris passa també a ser obligatori.També els treballs de recerca finançats amb recursos públics han de ser accessibles digitalment en el moment de la seua publicació oficial (abans donava un termini de dotze messos).
  • Recomanacions Fecyt: Cap a un accés obert per defecte.
  • Pla Estatal de Recerca 2021-2023.
  • Accés obert en la Universitat de València.

Es pot trobar més informació sobre Accés Obert en els enllaços següents:

Túria

Accés

                                                                                  Turia: portal de revistes en accés obert

Contacte: turiaojs@uv.es

Manual OJS 3.3

                                                                      OJS OPEN JOURNAL SYSTEM

La biblioteca en xarxes

Facebook Instagram Twitter Youtube Pinterest

 
Licencia de Creative Commons
Este obra cuyo autor es Servei de Biblioteques i Documentació. Universitat de València está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.